Emajõe festival avati pidulikult

Tartu Postimees
Copy

Täna toimub taas Emajõe festival, mis meelitab tartlasi varasest hommikust hiliste õhtutundideni.

«Minus süveneb veendumus, et vanajumal on siiski jõeusku. Ilm on siiani hästi pidanud,» ütles täna hommikul üks festivali korraldajatest, Henry Timusk.

Kell 13 pidas Autovabaduse puiesteel festivali avakõne linnapea Urmas Klaas.

«See jõgi on meile armas ja tähtis. Nimetame Emajõge ka võimaluste ookeaniks, sest siinsed kaldad ja jõgi ise pakuvad nii palju võimalusi, et aega veeta, targemaks saada ja üheskoos olla,» kõneles ta. «Tartu on jõelinn ja tartlased armastavad vett. Hoiame oma Emajõge niisama puhtana kui oma hinge.»

Turuhoones valmistati samal ajal kalast kulinaarseid hõrgutisi ja toimusid töötoad. Aktiivsetele paadiomanikud said mängida jõepokkerit ja osaleda jõeorienteerumisel.

Samuti avaneb linnarahval võimalus teha laevasõite egiidi «Tuhat aastat tagasi» all. Need viivad tartlasi muistse laevaga Turm allavoolu viikingikülla. Laevasõidud kestavad kuni kolmveerand kuueni õhtul.

Kell 16 algab turuhoone juures laeval Hilara keskkonnatund, kus jõest kui ökosüsteemist räägivad ökoloog Virve Sõber ja supilinlane Asko Tamme.

Kell 18 on kõik jõehundid, paadi- ja laevaomanikud oodatud Ropka sadamasse, et uhkelt pasunakoori Õnn Tuli Õuele saatel jõeparaadil läbi linna sõita. Kombekohaselt  auhinnatakse silmapaistvamaid osalevaid aluseid.

Õhtul kell kaheksa alustab Emajõe vabaujulas kontserti Audru Jõelaevanduse Punt ning soovijad on kutsutud liituma ühislaulmisega.

Kell 21 esinevad Hilara jõeluulelaeval Kristiina Ehin ja Silver Sepp. Laev väljub Turuhoone juurest ja teeb väikese sõidu Emajõel.

Tund enne südaööd saab ainulaadses «Purjeta-sisse-kinos» Karlova sadamas vaadata filmi paadist lahkumata – Emajõele üles seatud ekraanil linastub «Vanamehe film».

Festivali eestvedaja Rohke Debelakk alias Gaute Kivistik ütles traditsioonilise jõeparaadi kohta, et üritus on igal juhul oluline. «Iga Emajõe paadimehe ja veendunud jõehundi aasta tähtsündmus on Emajõe festivali paadiparaad. Selleks puhuks värvitakse-lakitakse alused läikima, seotakse kõhu ümber tuttidega vööd ja tullakse sadamate kaupa meeliülendavale sõidule läbi Tartu kesklinna,» lisas ta.

Üritust kantakse üle Facebookis ja korraldajate poolt loodud raadiojaamas sagedusel 92,9 MHz-i. Raadiosignaal levib festivalipaiga ümbruses 4–5 kilomeetri raadiuses.

Korraldajad kutsuvad kõiki osalisi nii veel kui maal teineteisega mõistlikku vahet hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles