Luteri kirik pole kõrghoone plaani maha matnud (5)

PM Majandus
Copy

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku kinnisvarafirma Kiriku Varahaldus OÜ soovib pikalt plaanitud Maakri tänava kõrghoone projektiga edasi minna.

«Arendusobjektide osas on jätkuvalt eesmärkideks Maakri tänava kõrghoone projektis detailplaneeringu kehtestamine, Kristiina 10 detailplaneeringu kehtestamine ja Tartu maantee 16a planeeringu käivitamine,» seisab aruandes. 2016. aastal sõlmiti kõrghoone rajamiseks koostööleping EELK ja Fund Ehituse vahel.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikovi sõnul liigub Kiriku Varahaldus kõrghoone plaanidega tavapärases tempos edasi. Kõrghoone detailplaneeringu kehtestamise protsess võtab aga aega, ütles ta ERRile.

«Detailplaneering on vastuvõtmise eelses seisus,» rääkis Novikov. Praegu on käimas kommunaalametiga tehnovõrkude lepingu sõlmimise protsess. «Pärast seda, kui see on sõlmitud, võime rääkima detailplaneeringu vastu võtmisest,» lisas Novikov.

Detailplaneeringuga liidetakse Lennuki 22/Maakri 29 ja Lennuki 24 kinnistud poole ulatuses elamumaa ja poole ulatuses ärimaa sihtotstarbega krundiks ja määratakse ehitusõigus kuni 33 maapealse ja nelja maa-aluse korrusega eluruumidega ärihoone ehitamiseks.

Müüsid korteriarenduse

Ettevõtte müügitulu kasvas mullu hüppeliselt, kuna 2,7 miljoni euro eest müüdi Tallinnas Eha 12 arendatud 19 korteriga elamu. Kasum kerkis pea poole võrra, 362 000 euroni.

Kui 2018. aastal oli mügitulu 1,4 miljonit eurot, siis Eha tänava tehinguga kerkis see möödunud aastal 4 miljoni euroni. Kinnisvarainvesteeringutelt teenitud renditulu pisut vähenes ja oli veidi alla miljoni euro.

Arenduse müügist saadud tuluga vähendati tublisti võlakoormust ja maksti tagasi laene 1,9 miljoni euro ulatuses. Firma puhaskasum kerkis 40,8 protsenti, 362 000 euroni.

Kiriku Varahalduse põhitegevuseks on jätkuvalt ettevõtte enda omandisse kui ka Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule kuuluva kinnisvara haldamine ja arendamine, eesmärgiga teenida pikaajalist tulu vara väljaüürimise või rentimise kaudu.

Peale Eha tänava kortermaja müüki kujundas möödunud aasta tulemust kasvanud äripindade üürnike voolavus, millega kaasnes paratamatult tulude kahanemine ja investeeringute kasv üüripindade parendusse, seisab majandusaasta aruandes. Üldiselt laekusid rahavood vastavalt oodatule ja üüripindade vakants jäi talutava normi piiridesse.

«Mõnede üürnike poolsed makseviivitused on aastast aastasse jätkuv probleem millega tuleb pidevalt tegeleda. Kahjuks oli ka majandusaasta lõppedes laekumata üürivõlgu ning aasta jooksul lõpetati üürilepinguid muuhulgas ka võlgadest tulenevalt,» märkis ettevõtte juht Jüri Parbo.

Eesolevatel aastatel on Kiriku Varahalduse põhiülesandeks üüripindade vakantsi vältimine või selle hoidmine võimalikult väiksemahulisena.

Kiriku Varahaldusele kuuluvad Tallinnas kinnistud aadressil Kentmanni 6, Kentmanni 12, Magdaleena 12, Tatari 23a, Tatari 25 ja Kuldnoka 4 ning Jõhvis Rakvere tänav 8.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles