Eesti jälle esirinnas! Mets kaob, mis mühiseb (70)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Lageraie Kosel. 
 
Lageraie Kosel.   Foto: Sander Ilvest

Eesti on metsade raiumises Euroopa tipus, esiraiujatest Soomest ja Rootsist suudame proportsionaalselt isegi sammu ette rebida.

Eesti on metsade raiumises Euroopa tipus, esiraiujatest Soomest ja Rootsist suudame proportsionaalselt isegi sammu ette rebida.

See teade paneb vankuma loosungi, mida keskkonnaministeerium tänini pruugib: «Eestis kasvab metsa rohkem juurde, kui raiutakse.»

Euroopa Komisjoni teadusuuringute ühiskeskuse teadlased Guido Ceccherini juhtimisel avaldasid nädala eest ajakirjas Nature uurimuse, kus vaadeldi Euroopa Liidu 26 riigi metsades toimuvat raiet satelliidifotode põhjal.

Euroopas langetatakse puid sellise hooga, et kliimaneutraalsuse eesmärkide saavutamiseks tuleb hakata otsima teisi lahendusi. Raiutud metsade tõttu paiskub Euroopast atmosfääri nii palju süsihappegaasi, et veel püsti jäänud metsad seda siduda ei suuda.

Raiemaht on viimastel aastatel kasvanud, esirinnas Rootsi, kus viimastel aastatel on raiutud metsa pindala kasvanud 29 protsenti, ja Soome, kus kasv on olnud 22 protsenti. Poola, Hispaania, Läti, Portugal ja Eesti lisasid raiutud metsa pindalale kokku 30 protsenti.

Eesti teeb lageraiet

Tartu Ülikooli looduskaitsebioloogia juhtivteadur Asko Lõhmus ütleb, et proportsionaalselt tuleb sellest uuringust välja, et Eestis on seis hullemgi kui Rootsis ja Soomes. Eestis on raiutava metsa pindala aastail 2016–2018 võrreldes aastatega 2004–2015 kasvanud 85 protsenti.

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles