Parimad nipid maasikate tervislikuks säilitamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kuivatatud maasikapüree on mõnus kommi asendaja.
Kuivatatud maasikapüree on mõnus kommi asendaja. Foto: 3 × Erakogu

Maasikate kõrgajal sööme isu neist täis ja ahvatlevaid marju jagub veel küllaga talveks säilitamiseks. Laialt levinud soovituse kohaselt tuleks moosi keeta nii, et kilo marjadele lisada kilo suhkrut ja pliidile keema. Jah, nii saab klassikalise vanaema moosi, aga Maa Elu võttis uurida, kuidas oleks kõige tervislikum maasikaid säilitada.

Tervise seisukohast on loomulikult parem, mida vähem lisatud suhkrut, tõdes Tervise Arengu Instituudi spetsialist Tagli Pitsi ja soovitas maasikaid säilitada ilma suhkruta kiiresti külmutades.

„Mida vähem marju töödelda, sealhulgas purustada ja kuumutada, seda enam peaksid neis säilima vitamiinid,” sõnas Pitsi. „Vajadusel saab hiljem marjade kasutamisel lisada magusa maitse saavutamiseks suhkru asemel teisi puuvilju, näiteks mangot, banaani või hurmaad.

Maasikamoosi keetes saab suhkrukogust kahandada moosisuhkrut kasutades, sisaldab ju see pektiini, mis aitab moosi paksendada. Samas sisaldab moosisuhkur säilitus­ainet, mida osa inimesi ehk ei soovi sisse süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles