Riigikülasse tulekivi tooma

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Arheoloogilised väljakaevamised Narva-Jõesuu servas. Narva kultuuri avastavad arheoloogiaprofessor Aivar Kriiska ja tema tudengid.
Arheoloogilised väljakaevamised Narva-Jõesuu servas. Narva kultuuri avastavad arheoloogiaprofessor Aivar Kriiska ja tema tudengid. Foto: Madis Veltman

Arheoloog Aivar Kriiska avab juba 30 aastat Riigiküla kandis ajarännuportaale ligi 7000 aasta tagusesse aega, mil seal äsja tekkinud kauni laguuni ääres askeldasid keskmisest eestlasest tõmmumad ja tumedamate juustega kiviaja inimesed.

Kui Postimees kaunil suvepäeval Narva-Jõesuusse Narva jõe äärsesse teeristi Riigikülasse jõuab, askeldab võrdlemisi tiheda liiklusega tee ääres piklikus süvendis püha õhtusöömaja seltskonna jagu nooremaid arheolooge ning arheoloogiatudengeid.

Riigikülast – muinasaegselt maasäärelt – on leitud 16 kiviaegset asulakohta ja üks neist jääb teelaiendusele ette. 200 meetrit kaeveobjektist eemal asub paik, mille järgi on nime saanud Narva kultuur.

Postimees kiikab koos professor Kriiska ja noorte arheoloogiatudengitega põnevasse aega, sest seoses peatse teelaiendusega kaetakse üks portaalidest asfaldiga. Juttu tuleb muu hulgas imelisest importkaubast nimega tulekivi, mis oli kui omaaegne teras, millest valmistati tööriistu, aga mis oli ka sotsiaalne kivi, sest kõneleb kontaktidest idapoolsemate hõimudega, kelle alal seda kivimit leidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles