Iltalehti: Soome ekspeaministrite firmad tegutsevad Putini huvides (8)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Esko Aho 2014. aastal Vene-Soome kaubanduskoja liikmena Moskvas
Esko Aho 2014. aastal Vene-Soome kaubanduskoja liikmena Moskvas Foto: Mikhail Metzel/ITAR-TASS
  • Toimetaja Tommi Parkkonen nimetab ekspeaministreid Putini kasulikeks idiootideks
  • Esko Aho esindab Euroopas ja USA-s sanktsioonide alla langenud Sberbanki huve
  • Paavo Lipponen teeb lobby-tööd Vene-Saksa gaasijuhtme Nord Stream huvides

Iltalehti toimetaja Tommi Parkkonen kirjutas tänases lehes, et Soome endiste peaministrite Aho ja Lipponeni firmad teenivad Venemaa huve esindades sadu tuhandeid eurosid kasumit. 

Parkkonen kirjutas, et endiste peaministrite Esko Aho ja Paavo Lipponeni konsultatsiooniettevõtted teenivad Venemaa huve esindades korralikku kasumit ning nende arvelt katavad ekspeaministrid oma eluasemekulusid.

Aastatel 1991-1995 Soome peaminister olnud Esko Aho on Venemaa keskpanga tütarettevõtte Sberbanki nõukogu liige. Sberbank haldab kolmandikku Venemaa hoiustest ning on üks ettevõtteid, kes on toetanud Ida-Ukrainas Ukraina vastu võitlevaid relvastatud rühmi ning rahastanud Krimmi poolsaare ülevõtmist, mistõttu on pank juba 2014. aastast EU ja USA sanktsioonide nimekirjas. Aho konsultatsioonifirma Verbatum OY teenis eelmisel aastal 451 tuhande eurose käibe juures 123 tuhat eurot kasumit ning soetas rohkem kui miljon eurot maksnud eramaja Espoos. Iltalehti andmetel on just Verbatum see ettevõte, mille kaudu Aho oma välismaistele klientidele teenuseid osutab. 

Aastatel 1995-2003 Soome peaministrina töötanud Paavo Lipponeni lobbyfirma Cosmopolis OY esindab gaasijuhtme Gazprom huve Euroopas. Läänemere põhjas kulgev Venemaa-Saksa gaasijuhe on tekitanud Soome naaberriikidele palju probleeme ning seda näeb julgeolekuohuna ka USA. Kauppalehti andmetel oli Cosmopolis OY käive eelmisel aastal 266 700 eurot, millest kasum moodustas 169 tuhat eurot. Iltalehti andmetel kuulub ka Lipponeni Töölö linnaosas asuv korter ühele ettevõtetest, mis osutab Nord Streamile lobby-teenuseid.

Parkkonen lõpetab oma artikli tõdemusega, et pärast Venemaal läbi viidud rahvahääletust jääb Putin võimule veel 36 aastaks ning see on ekspeaministritele hea uudis. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles