Video ⟩ Helme partnerite solvamisest: tegime kongressil poliitilist sõud (42)

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Värskelt EKRE esimeheks valitud Martin Helme tunnistas otse-eetris avameelselt, et nad tegid koalitsioonipartnereid välja vihastades kongressil poliitilist sõud. Helme lubas luua ka oma Fox Newsi ehk EKRE telekanali.

Mida ütles kodus teie abikaasa ja viie lapse ema, kui te teatasite, et teist saab uus EKRE esimees, mis tähendab enam kui 24 tundi tööd ööpäevas?

Abikaasa  oli üks esimesi muidugi, kes kuulis, et nüüd nii on, et selline plaan on. Väga rahulikult võtab, eks oma rada tuleb käia ja see mis on saatus, on saatus. Tema on minu selja taga.

Kui palju te jõuate oma laste kasvatuses osaleda?

Jõuan ikka osaleda. Kõige vanem on juba 18, suur inimene ja ajab omi asju, aga kõige väiksem saab sügisel kolm. Väiksematega on rohkem tegemist, aga ikka jõuame. Koroonaajal erinevalt  teistest inimestest tundsin, et pere on rohkem koos kui kunagi varem.

Päevapoliitikast rääkides, eilne valitsuse otsus avada piirid kolmandatele riikide võõrtöölistele tähendab seda, et paarisaja siinviibiva ukrainlase tööloa pikendamise asemel lasete nüüd neid sisse tuhandeid.

Ei tea, palju neid tulema hakkab täpselt, aga päris piire lahti ei tee, see on oluline ära õiendada. Me läheme tagasi selle välistööjõurežiimi juurde, mis meil enne koroonat oli. Selle režiimi rangemaks muutmiseks tuleb muuta seadusi.

Nii et kolmandatele riikidele avatakse uksed sellest neljapäevast?

Sellel nädalal juba jah. Politsei hakkab kontrollima, et neid ei pandaks tööle karantiiniperioodi jooksul ja kui seda rikutakse, siis sellel tööandjal kaob üldse võimalus ära töötajaid Eestisse tuua väljastpoolt ja siin on väga karmid karistused.

Aga kuhu jäi siis  EKRE  senine jutt, et põllumajandussektorit tuleb mehitada oma inimestega, kuna meil on viiskümmend tuhat töötut ja ei ole üldse vaja võõrtööjõudu?

Ja see jutt on ka kokkuleppe osa. Sellel kokkuleppel on muidugi mitu tükki või mitu tahku. Me praegu võimaldame välistööjõudu sisse tuua praeguse režiimi järgi, aga me leppisime ka kokku, et me muudame seadust, lühiajalise töötamise reegleid ja ka välistudengite reegleid, mis selgelt muudavad rangemaks välistööjõu Eestisse toomise. Kõige olulisem punkt sellest vast on lühiajalise töötamise perioodi lühendamine üheksalt kuult kuuele kuule ja keskmise palganõude tekitamine, et see välistööjõud, mida siia soovitakse, ei oleks soovitud siia sellepärast, et teda on võimalik odavamalt palgata kui Eesti inimesi.

Me praegu anname natuke järele, aga tulevikus tõmbame jälle koomale. 

Kas kavatsete selle seaduse vastu võtmiseks ka nüüd erakorralisi riigikogu istungeid korraldama hakata või millal see seadus tuleb?

Me plaanime valitsuses selle eelnõu ära kinnitada, aga tõenäoliselt ei ole meil erakorralist istungit plaanis teha, vaid siis, kui riigikogu sügisel kokku tuleb, siis teeme selle ära.

EKRE jaoks oli see ikkagi  samm tagasi oma nõudmistest, miks te sellega nõustusite?

Kindlasti ei saa meie valija vaadata niimoodi, et me tegime mingi järeleandmise, meie praegune võõrtööjõu süsteem on üliliberaalne ja põhimõtteliselt piirideta ja see, mida me täna kokku leppisime, oli hakata neid piire peale panema. Me praegu anname natuke järele, aga tulevikus tõmbame jälle koomale. Meie jaoks oli väga selge, et me ei ole nõus selle eelnõuga, mis praegu riigikogus on. Seda eelnõu ei tule, see lükatakse täna tagasi. Meie jaoks oli oluline, et saaks liikuma kolmandatest riikidest pärit õpilaste Eestisse tulemise rangemaks tegemine, seda me saavutasime. 

Kui Reformierakond ei oleks täna seda riigikogu erakorralist istungit korraldanud, kas siis poleks seda valitsuse otsust  täna tulnud?

Võimalik. Selle sama välisüliõpilaste eelnõu on aasta otsa olnud lõpututel kooskõlastamisringidel. See võib-olla katalüseeris tõepoolest mingeid protsesse.

 Nad (koalistioonipartnerid-toim) väljendasid pisut rahulolematust, et me oma erakonna üritusel tegime väga jõulist poliitilist show'd.

Mis näoga pühapäevasel koosolekul koalitsiooniparterid Jüri Ratas ja Helir-Valdor Seeder teid tervitasid peale laupäevast kongressi, kus te oma kõnedega nad korralikult välja vihastasite?

Sellest oli ka juttu, jah (muigab).  Nad väljendasid pisut rahulolematust, et me oma erakonna üritusel tegime väga jõulist poliitilist show'd. Ma arvan, meie erakonna kongress on kõige ägedam, kõige vingem, kõige veenvam poliitiline show Eestis üldse  ja nii peabki olema.

Nii ütlesitegi neile, et see oli sõu ja et see jätkub ka edaspidi?

Ma ei hakka nüüd neid vestluseid üks ühele siin üle kandma, aga noh, ma arvan, et tänanegi päev ja see, et me oleme siin kokkuleppe saavutanud, räägib enda eest. Kõlvart ja mõned keskerakondlased hiljem andsid kommentaari, kus nad olid pahased, et me siin teeme rahvusepõhist vahet. Mina näen selles tormis veeklaasis pigem vastupidi, et nii-öelda rahvusteemat kisub praegu üles just nimelt teine pool.

Nii-öelda rahvusteemat kisub praegu üles just nimelt teine pool

Kas  siin peitub teie kohaliku omavalitsuse valimiste  avapauk, millega te lähete Tallinna praeguste valitsejate vastu, et venelased ei tohiks Tallinna valitseda?

Tulevikuplaani markeeris ikkagi kõige rohkem see sõnavõtt, mille mina esitasin. Ma arvan, et Mardi kõnest ei ole mõistlik välja lugeda kohalike omavalitsuste valimiste strateegiaplaani.

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ütles, et te olete muutunud ülbeks ja kui te muutute kõrgiks nagu Reformierakond, ei taha teiega varsti enam keegi koostööd teha.

Jah, no eks siin on niisuguseid teravusi olnud viimastel päevadel omajagu. Ma arvan, et nendesse tuleb suhtuda stoilise rahuga. Meie otsused kongressil loksutavad paigast ära viimaste valimiste järel tekkinud väga stabiilse poliitilise kaardi ja sealt on tulnud kõik need nihelemised ja ütlemised. Me kuulutasime, et me ei ole oma positsiooniga leppinud, me tahame rohkem. See ei tähenda, et me hakkame kohe koalitsioonis vastu rinda taguma ja midagi juurde nõudma, vaid me räägime ikka pikast plaanist, me tahame järgmistel valimistel teha parema tulemuse kui eelmistel valimistel. Teravamad reaktsioonid näitavad, et see läheb korda konkurentidele.

Ükskõik, kas me oleme valitsuses või opositsioonis, meie oskame seal endale luua olukorra, et see on meile kasuks.

Kuivõrd tõenäoliseks peate, et Isamaa,  kes on teie suur konkurent valimistel ja kelle reiting on hetkel madal, võib lükata teid opositsiooni ja teha hoopis koalitsiooni Reformierakonna ja sotsidega?

Alati on võimalik vaiba või tooli alt ära tõmbamine. Ma ei hinda seda riski kõrgeks. See on marunauditav poliitiline intriig, mida kõigile meeldib kedrata, aga see ei ole minu meelest kuigi suur risk. Peamiselt selle tõttu, et ma ei näe kuidagi, kuidas see neid aitaks.

See tõmbaks jalad alt ära nende suurimal konkurendil ehk EKRE-l.

Jah, no ma ütlen täiesti ausalt, ükskõik, kas me oleme valitsuses või me oleme opositsioonis, meie oskame seal endale sellise olukorra luua, et see on meile kasuks. Aga ma ei ole kindel, et kõik teised parteid oskavad.

Te ütlesite, et majandusteemad muutuvad EKRE jaoks nüüd väga oluliseks, räägite maksude alandamisest, ettevõtjasõbralikkusest. Lähete jahtima Reformierakonna valijatest ettevõtjaid?

Kaja Kallase nime all oli avaldatud üks artikkel eile vist, kus ta just süüdistas meid, et me oleme läinud jahtima hoopis koalitsioonikaaslaste hääli. Selle artikli näol oli selgelt tegemist siis keerutuse või spinniga, et koalitsiooni sisse külvata pingeid. Küllaltki läbinähtav.  Ma arvan, et ükski erakond Eestis ei pea pabistama, et me nüüd läheme üksiti teda eelistavat valijat püüdma.  Meil on ikkagi plaan nii öelda tükk tüki haaval see umbes kümneprotsendine kasv.

Te ütlesite oma kõnes, et me võiks olla Läänemere Šveits. See pole just parim näide rahvusriigist, seal on neli riigikeelt  ja põliselanikud on peaaegu välja suretatud, nende keelt räägib ainult null koma viis protsenti.

Šveits on ikkagi suurepärane näide ühest väga hästi töötavast riigist, mis on vaba ja mis on kõrgtehnoloogiline, rikas ja kus erinevalt Eestist ei oma üldse maavarasid. Nad on osanud hoolimata sellest oma tööeetikaga, oma korra armastusega, oma seaduskuulekusega väga jõukale tasemele jõuda, kusjuures Šveitsil ei ole isegi merepiiri. See, mis on teinud Šveitsist Šveitsi on tarkus ja töökus ja see on minu meelest meile ülevõetav, pluss see, et ta on ikkagi tegelikult väga suveräänne riik.

Teie eesmärk on, et  ühiskondlik eliit – nii poliitilised, jõud, meedia, akadeemikud, ettevõtjad, meelelahutajad, kõrgkultuuri loojad, võtaksid omaks EKRE ideoloogia. Kuidas te seda pööret nende mõttemaailmas plaanite saavutada?

Eks see ole ka ju pikk töö. Ega siis kultuuri marksism ei ole läbi institutsioonide marssinud mõne aastaga, vaid ikka mõnekümne aastaga, võib-olla veel kauem on aega võtnud.  See on pikk ja sihikindel töö, kus peab olema väga selge arusaamine, kes on sõbrad, kes on vaenlased ja mida sa saavutada tahad. Aga põhimõtteliselt ikkagi  kui sul  on olemas motivatsioon ja poliitiline jõuõlg ja ka finantsiline jõuõlg, mida riigil alati on, siis sul on võimalik soodustada teatud asju, pärssida teatud trende ja sul on poliitilise jõuna kindlasti võimalik raamistada teemasid ja kehtestada paradigma ja seda me teeme iga päev.

Teie kõne juures on kritiseeritud, et rääkisite rassistliku alatooniga sümbolitest öeldes – ka valged elud loevad. Mis vastate?

Mina ei ole küll kindel, et see on rassistlik loosung isegi Ameerikas. Väita, et valged elud ei loe, vot see on rassism, vot see on kohe päris ehe rassism, see on valgete vastane rassism, mille taolist ei ole kohe tükil ajal nähtud. Meil ei ole mitte midagi vaja häbeneda, mitte millestki taganeda, et siin tuleb absoluutselt kompromissitult seista.

Kongressikõnes te tunnistasite, et EKREs käis otsustamine siiani kahe-mehe tagatoas. Kas see muutub?

Mart on vägagi  kindla juhtimisstiiliga inimene. Tal oli väga väike ring nõunikke ja inimesi, kellega ta nõu pidas ja ma ei tea, kui palju see kelleski tekitas või ei tekitanud nurinat, aga mina soovin natukene laiema ringiga edasi minna. 

Kes on need inimesed, kes nüüd sinna tagatuppa pääsevad?

Tegelikult taandub see erakonna juhatuse ja erakonna fraktsiooni peale. See on see ring, kelle kongress mulle valis.

Helme Madisonile: kui ta Brüsselist saab eetrisse sellega, et kritiseerib omaenda erakonda, võib-olla see ei ole hea viis oma erakonnakaaslaste silmis populaarsust saada.

Mis teil Jaak Madisoni vastu on?

Minul ei ole mitte midagi. Kust te võtate, et mul midagi Jaagu vastu on?

Sest ta ise ütleb, et erakonna ladvik kutsus meelega tema erakonna aseesimeheks saamise poolt mitte hääletama.

Mina ei ole kunagi pannud näppu kaalu peale, et valige seda või ärge valige seda. Aga Jaagul, kui ta peaks järele mõtlema, miks siis need hääled kadusid, mina pakuks vastuseks, et kui ta Brüsselist saab eetrisse sellega, et kritiseerib omaenda erakonda, võib-olla see ei ole hea viis oma erakonnakaaslaste silmis populaarsust saada.

Nii et teie soovitate tal tulevikus erakonna suhtes enam mitte kriitilisi väljaütlemisi teha?

Keskendume konkurentidele.

Kui ta seda siiski jätkab, kuhu see võib viia? On olnud ka neid juhtumeid, kus EKRE on visanud välja enda inimesi, kes on vastupidiseid seisukohti esitanud.

Välja viskamine ei ole olnud mitte vastandumisest, vaid ikkagi erakonnasisesest lõhkumistööst tingituna ja neid juhtumeid on tõepoolest olnud ja seal me oleme resoluutselt käitunud küll, aga Jaagu puhul me ei räägi mitte millestki sellisest.

Kas kavatsete teha vangerdusi ka ministripositsioonidel?

Mina ei näe praegu põhjust selleks, aga poliitika on dünaamiline, meil aasta jooksul vahetus kolm ministrit. Ma ei tea, mida tulevik toob, aga mul ei ole praegu ühelegi meie valitsusdelegatsiooni liikmele ühtegi sellist etteheidet, et neid tuleks ministrikohalt välja vahetada.

Me ehitame üles oma Fox Newsi Eestis

Henn Põlluaas rääkis uuest meedia väljundist, mis teil loomisel on? Millega on tegu?

Me ehitame üles oma Fox Newsi Eestis.

Nii et teil tuleb oma telekanal?

Tuleb.

Uus TTV?

Natuke teistsugune, aga meil on väga kaval plaan. Eks siis kui muneme, siis kaagutame.

Kas see tuleb koostöös Uute Uudiste portaaliga?

No toimetus kindlasti laieneb, et sinna sisu juurde toota ja ju me ikka enne valimisi peame selle käima saama.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles