VIDEOINTERVJUUD ⟩ Mart Helme: tõenäoliselt on Martin järgmine esimees (4)

Jekaterina Minkova
Copy

Pärast seda kui Mart Helme taandas enda kandidatuuri EKRE esimehe kohale, kinnitas poliitik intervjuus Postimehele, et peale teda on ainukene esimehe kandidaat Martin Helme.

Otsustasite erakonna esimeheks uuesti mitte kandideerida, kuid te ei kavatse kaduda poliitiliselt maastikult. Mis teie tulevikuplaanid on?

Tulevikuplaanid on kui kongress nii otsustab jätkata erakonna aseesimehena. Ja erakonna aseesimehena olla selles positsioonis, milles ma olen olnud tegelikult kogu aeg ehk suurel määral erakonna ideoloog. Ma arvan, et erakonna ideoloogina on mul veel väga palju anda erakonnale. Samas kuna läheneb ring valimisi: KOV, presidendi, Riigikogu valimised, siis on mõistlik lasta erakonna juhtkonnast esiplaanile inimesi, kelle administratiivne võimekus on suurem kui mul. Me teeme väga selgelt läbi mõeldud ja kalkuleeritud sammu, et erakond saavutaks järgmistel valimistel maksimaalselt edu. 

Kas Martin Helme tuleb siis asemele?

Praegu kui volikogu nimekirja kinnitab, siis tema on esitatud minu teada ainsana erakonna esimehe kandidaadiks minu kõrval. Kuna mina ennast taandasin, siis tõenäoliselt, jah, on Martin järgmine esimees.

Ütlesite, et Isamaa tekitab kolitsioonipartnerina närvilisust, miks?

Sellepärast, et kui me vaatame kuidas käitub Viktoria Ladõnskaja. Ta hääletab tihtipeale valitsuse eelnõudele vastu. Kuidas on seal sõna võtnud mõned teised rahvasaadikud nagu Siim Kiisler, Andres Metsoja ja veel mõned, kes on kriitilised olnud. Arvestades ka nii pikka aega kestnud erakonna toetuse langust avalike uuringute küsimustes on väga kardetav, et mõnedel inimestel ütlevad närvid üles ja kui konkurendid teevad väga häid pakkumisi, näiteks, et tulge ära ja teeme koalitsiooni, pakume teile niisugusi ja niisugusi kohti, siis mingid inimesed võivad lihtsalt ära pudeneda. 

Kas sellised pakkumised on juba tulnud?

Seda peaks küsima nende inimeste käest. Ma ei tea. Aga igatahes mureks on minu arvates Seedril väga palju põhjust. Ja mitte ainult Seedril, vaid meil koalitsioonil tervikuna.

Et võib olla lähitulevikus me näeme kuidas koalitsioon laguneb?

Ma ei ütleks. Isamaa juhid ilmselgelt ei soovi koalitsiooni lagunemist. Küll aga ühel hetkel võib olla olukord, kus me kaotame nii palju hääli, et meil tekib väga suuri raskusi valitsuste otsuste kehtima panemisega riigikogus. See on see mure koht.

EKRE fraktsiooni liige Jaak Madison kinnitas intervjuus, et ei plaani kandideerida erakonna esimeheks. 

Mida te arvate sellest, et Mart Helme enam ei kandideeri erakonna esimeheks?

Austust vääriv ja julge samm. Seda iga keskmine poliitik ei suuda teha. Tipus olles tabada õiget momenti ja anda teatepulk edasi järgmistele noorematele, seetõttu müts maha ja sügav lugupidamine.

Kas te ise soovite kandideerida?

Sel aastal kindlasti mitte. Ma arvan, et olen veel piisavalt noor ja isegi liiga noor, et juhtida erakonda ja eriti olles veel EU parlamendis, siis erakonna juhtimine on kindlasti võimatu distantsi pealt. Erakonna esimees peab kindlasti olema vabariigi valitsuses ja tunnetama igapäevast seda sisemist dünaamikat ja poliitilist protsessi kohal Eestis.

Kas erakonnal on kokkuleppe, kes on järgmine juht?

Ei ole olnud. Võib olla on mõned inimesed omavahel arutanud ja see on täiesti normaalne, et arutatakse enne kongressi kes kandideerib juhatusse või aseesimeheks või kas on esimehe pretendente. Kuid selliseid kokkuleppeid, mis oleks kivisse raiutud kindlasti ei saagi olla. Meil on kongressil umbes 500 delegaati üle Eesti, kes tulevad kongressile kokku nädala pärast, seetõttu sellised kokkulepped olid täiesti võimatud. 

Kes on teie arvates kõige parem kandidaat?

Tänasel päeval kindlasti Martin Helme. Ta on ennast tõestanud väga võimeka ja võib ka julgelt öelda, et Eesti vabariigi ühe silmapaistvama rahandusministrina, kes on tulnud toime väga suure koormusega olles erakonna aseesimees 8 aastat. Minuga koos 4 aastat. Seega tema suudab seda koormust kindlasti kanda väga tugevalt, et viia erakonna järgmiste sihtmärkideni, milleks on Riigikogu valimised ja peaministri partei. 

Erakonna juhatuse liige Peeter Ernits toetab samuti Martini Helme kandidatuuri.

Mida te arvate Mart Helme otsusest mitte kandideerida erakonna esimeheks?

Aga miks ka mitte. Meil on päris palju neid tublisi inimesi, kes võiksid olla erakonna esimehed.

Kas teie jaoks see oli spontaanne otsus?

See, et ta täna seda tegi... Nädala pärast on ju kongress ja volikogul ongi selleks õige koht. 

Aga kas varem polnud selliseid kuulujutte?

Igat asja räägitakse. Mart on kõvasti tööd teinud ja miks ka mitte.

Kas te ise plaanite kandideerida?

Praegu küll mitte. Aga erakonna juhatuse küll.

Mis kohale?

Juhatuse liikmeks. Olen ka praegu. Ma arvan, et Martin on suurepärane valik. Ta on väga hästi hakkama saanud oma ametiga. Jõudu ja energiat täis. Lasku käia, hea meelega toetan. 

Teie hääl läheb talle?

Ma arvan küll, muidugi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles