Koroonakriisis töö kaotanud ungarlased astuvad hoogsalt sõjaväkke

Copy
Ungarlane sammumas sõjaväe värbamiskeskusse. Koroonakriis on innustanud ungarlasi otsima tööd ja stabiilsust relvajõududes.
Ungarlane sammumas sõjaväe värbamiskeskusse. Koroonakriis on innustanud ungarlasi otsima tööd ja stabiilsust relvajõududes. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Ajal, mil koroonaviiruse pandeemiast löögi saanud Ungari majandus langeb ja tööpuudus aina kasvab, proovivad tuhanded ungarlased astuda sõjaväkke, mis praegusel ebakindlal ajal pakub stabiilsust ja mida soodustab ka valitsuse eriline programm.

Nimelt loodab Ungari valitsus sõjaväeteenistusse astumise lihtsustamise abil panna tööpuuduse kasvule pidurit. 

«Alates kriisi algusest on taotluste arv kasvanud saja protsendi võrra,» ütles  värbamisjuht major Tamás Durgó. «Oleme lõdvendanud vastuvõtuprotseduuri, mis ei tähenda, et sõjaväkke oleks lihtsam pääseda, vaid kiirem,» sõjas Durgó.

Pärast lihtsustatud arstlikku läbivaatust on kandidaadil võimalik alustada pool aastat kestvat tasustatud väljaõpet, pärast mida saavad nad valida, kas naasevad tsiviilellu või, kui neid peetakse sobivaks, alustavad karjääri sõjaväes.

Lisaks traditsioonilistele sõjaväeametitele pakub armee tööd ka inseneridele ja IT-spetsialistidele, autojuhtidele ja toitlustajatele, lisas Durgó. Lisaks riigipiiri kaitsmisele või välismisioonidel osalemisele, saavad sõdurid olla abiks hädaolukordade nagu üleujutuste ja epideemiate korral.

Rahvuslasest peaminister Viktor Orbán on sõjaväe tugevdamist pikka aega tähtsaks pidanud. 

Tema valitsus on tõstnud kulusid varem alarahastuses vaevelnud sõjaväele. Kui 2013. aastal ulatusid kaitsekulud vaid 0,95 protsendini riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKP), siis 2019. aastal juba 1,21 protsendini.

Sõjaväelastel oli koroonakriisi ajal tähtis roll, näiteks saadeti neid appi haiglatesse.

Orbán on rõhutanud patriootliku hariduse tähtsust koolides, sõjavägi on laiendanud kadetiprogrammi ja sel kuul tehti teatavaks plaan avada 2030. aastaks riigis kümme uut kõrgemat sõjakooli.

Tööle tuginev ühiskond

Kuna koroonakriisist tingituna on töötuse kasv teinud suure hüppe, kasutavad paljud ungarlased ametnike sõnul ära võimalusi, mida pakub sõjavägi.

«Taotluse on esitanud juba 2500 inimest, 900 alustab baasväljaõpet,» ütles valitsuse kaitseametnik Szilárd Németh eelmisel nädalal.

Viimastel andmetel kasvas töötus Ungaris aprillis nelja protsendi võrra, ent analüütikute sõnul võib tegelik arv olla ligi kaks korda kõrgem, sest paljud töötuks jäänud ettevõtjad ja vabakutselised ei ole veel jõudnud end töötuna arvele võtta.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) juuni alguse prognoosi põhjal kahaneb Ungari majandus, mis 2019. aastal kasvas 4,9 protsendi võrra, sel aastal kaheksa protsendi võrra. COVID-19 pandeemia teise laine korral saab langus olema kümme protsenti.

«Iga koroonapuhangu tõttu töö kaotanud inimene saab kolme kuu jooksu uue [töökoha],» on peaminister Orbán lubanud. Alates võimule tulekust 2010. aastal on Orbán püüelnud selle poole, et rajada töötamisele tuginev ühiskond, kus inimestele pakutakse tööd, mitte toetusi.

Igakuised töötute toetused on Ungaris 200 kuni 350 eurot ja neid eraldatakse maksimaalselt kolm kuud.

Karm rutiin

Inimeste astumist sõjaväkke näeb valitsus ühe meetmena, millega püütakse võidelda viiruspuhangust tingitud tööpuudusega. Selle kõrval kaalub valitsus ka ühiskondlike tööde projekti ja töökohtade loomist riigifirmades.

Sõjaväelaste treeningkeskuses Győri linna lähedal, umbes 120 kilomeetri kaugusel pealinnast Budapestist, ütleb laagri juht Nándor Major, et vaid üksikud inimesed on sõjaväega liitunud viiruspuhangu pärast.

«Paljud olid juba varem mõelnud, et ühel päeval võiks neist saada sõdur, seega kriis andis neile lihtsalt lükke selle sammu astumiseks,» sõjas Major AFP-le.

Pärast lahinguharjutuse lõppemist tõdes äsja sõjaväkke astunud Péter Kamondai, et elu sõjaväes on paras katsumus.

«Siin on range päevarutiin, aga kõige raskem on füüsiline pool,» sõnas 27-aastane mees, kes alustas vahetult enne koroonakriisi äri meditsiinilise massaaži vallas, aga kehtestatud liikumispiirangud ei jätnud talle muud võimalust, kui otsida uus töö.

«Minu prioriteet on tagada endale riigi poolt antav stabiilne sissetulek, eriti seetõttu, et minu abikaasa sünnitab peagi lapse,» ütles Kamondai.

Teine äsja sõjaväkke astunud mees, endine mehhaanik Tibor Tokei tõdes, et astus sõjaväkke mitte niivõrd viirusega seotud murede pärast, vaid seetõttu, et tundis elusihti silme eest kadumas.

«Tegelikult töötasin ma mitme kuu vältel erinevates kohtades, seega tahtsin midagi stabiilset,» sõnas 22-aastane noormees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles