Majandusteadlane: geopoliitika ja geoökonoomika vahel ja sees toimuvad suured muutused (1)

Erik Terk
, Tallinna ülikooli ühiskonnateaduste instituudi professor
Copy
Majandusteadlane Erik Terk
Majandusteadlane Erik Terk Foto: Erakogu

Püüdes mõtestada, mis on viimase kümne või natuke enama aasta jooksul globaalsel areenil toimunud, võiks alustada kahest määratlusest. Esiteks on esile kerkinud uued võtmetegijad. Vana võimujaotus ragiseb. Mõni ütleb, et käivad lausa tektoonilised nihked. Teiseks, paarkümmend aastat tagasi oli moodne käsitleda kõike ümbritsevat turgudekeskse ja piirideta maailmana, riikides kui sellistes nähti iganenud lavalt lahkujaid. Põhitegijad olid rahvusvahelised suurfirmad, pangad ning toimuvat ei määranud mitte mingid riiklikud struktuurid, vaid Thomas Friedmani väljendit kasutades elektroonilised hordid.

Kõik eelnimetatud tegelased on ju ka praegu alles, aga ka riigid on laval tagasi. Kõik küll mitte lava keskel, kuid suurriigid kindlasti, toimetavad seal oma rohkem ja vähem mõistlikke tegusid.

Vähemalt osa ennustajate arvates paistab asi liikuvat suurriikide ümber toimuva blokistumise suunas. Palju neid blokke tuleb ja mida nad endast kujutama hakkavad, selle üle alles vaieldakse. Big is back, suur on tagasi, nagu formuleerib üks viimase aja loetavamaid globaalarengutest kirjutavaid autoreid Parag Khanna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles