VIDEO ⟩ Põhja-Korea lasi õhku kontaktbüroo Lõunaga

Copy

Põhja-Korea piirilinnas Kaesongis lasti täna õhku kahe Korea ühine kontaktbüroo, vahendas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap. 

Anonüümseks jäänud allikatele tuginedes teatas Yonhap, et plahvatust kuuldi ja suitsu märgati Põhja-Korea ja Lõuna-Korea ühise tööstuskompleksi lähedal, kus ühtlasi asub Põhja-Korea kontaktbüroo Souliga. Põhja- ja Lõuna-Korea ühise kontaktbüroo õhkulaskmist kinnitas agentuurile AFP ka Lõuna-Korea ühinemisministeerium.

«Põhja-Korea lasi kell 14.49 (Eesti aja järgi kell 8:49) õhku Kaesongi kontaktbüroo,» ütles pressisindaja ajakirjanikele saadetud teates. Hiljem avaldati ka Lõuna-Korea turvakaamera videosalvestis õhkimisest.

Teisipäeva õhtul kinnitas kuuldusi ka Põhja-Korea riigimeedia KCNA, mis kirjutas, et Pyongyang hävitas kontaktbüroo, et vastata «raevunud rahva meelsusele sundida inimkõnts ja need, kes kõntsa kaitsevad, oma roimade eest kõrget lõivu maksma».

KCNA viitas seeläbi tõenäoliselt Põhja-Korea ülejooksikutele, kes juba aastaid kuumaõhupallidega üle piiri Pyongyangi-vastaseid lendlehti saadavad. 

Uudisteagentuur ei täpsustanud kuidas büroo hävitati, kuid ütles, et see «hävitati hirmsa plahvatusega».

Tegemist oli neljakorruselise klaasist ja terasest hoonega, vahendas New York Times. Alles hiljuti töötasid Põhja- ja Lõuna-Korea ametnikud seal üheskoos. Kontaktbüroo jäi jaanuaris tühjaks koroonaviiruse puhangu tõttu. 

Põhja-Korea piirilinnas Kaesongis lasti täna õhku kontaktbüroo.
Põhja-Korea piirilinnas Kaesongis lasti täna õhku kontaktbüroo. Foto: LEE JIN-MAN/AP/Scanpxi

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong hoiatas selle sammu eest juba nädalavahetusel, öeldes: «Ei lähe kaua, kuni nähakse traagilist stseeni kasutu põhja-lõuna kontaktbüroo täielikust kokkuvarisemisest.»

Tööstuskompleks, kus kontaktbüroo asus, taastati 2018. aastal, loomaks kahele Koreale võimalus paremini suhelda. Büroos töötasid ametnikud nii Põhja- kui Lõuna-Koreast ning tegemist oli ainsa paigaga, kus põhjast ja lõunast pärit töötajad said üksteisega pidevalt silmast silma suhelda. Kummalgi poolel oli kontaktbüroos umbes 20 ametnikku.

«Kontaktbüroo jõuline hävitamine Põhja-Korea poolt on sümboolne hoop kahe Korea vahelisele leppimisele ja koostööle,» ütles Soulis asuva Ewha ülikooli professor Leif-Eric Easley BBC-le. «On raske näha, kuidas selline käitumine aitab Kimi režiimil saada maailmalt seda, mida see saada soovib, aga on selge, et selliseid pilte kasutatakse siseriiklikus propagandas.»

Viimastel nädalatel on suhted kahe Korea vahel pingestunud. Täna hommikul teatas Põhja-Korea sõjavägi, et ollakse valmis sisenema kaht riiki eraldavasse demilitariseeritud tsooni. Pikemalt loe SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles