Kas mutt ärkab talveunest? Tõrges Marsi «mutt» ilmutab elumärke (1)

Copy
Mars InSight Elysium Planitia kivikõrbes.
Mars InSight Elysium Planitia kivikõrbes. Foto: Nasa Ja Uurimisinstituudid

Õpetaja Lauri soovitus Tootsile – «Kui tervet rehkendust ei jõua, tee pool» – tundub meeldivat ka NASA-le. Juba üle pooleteise aasta on nad pead vaevanud tõrksa «mutiga», kuid praegu tundub, et hakkab miskitki asja saama. Kasvõi pool rehkendust.

Aga alustagem algusest. Algselt kandis projekt nime GEMS (Geophysical Monitoring Station), kuid NASA nimetas selle aastal 2012 ümber InSightiks (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). InSighti haldas NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) ja maandurit ehitas Lockheed Martin Space System. Ehitamisega alustati juba aastal 2014. Enamiku teadusaparatuuri on aga loonud Euroopa teadlased ja instituudid. Kolm peamist aparaati on:

  • SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) – ülitundlik seismomeeter, mis on mõeldud marsivärinate registreerimiseks ja seeläbi planeedi süvastruktuuri ja ehituse tundmaõppimiseks. Loonud on selle Prantsuse, Šveitsi ja Saksamaa teadusasutused.

    RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) – JPLis loodud X-band raadiosageduslike uuringute tegemiseks planeedi pöörlemise, pöörlemistelje, planeedi tuuma suuruse jms parameetrite täpsemaks uurimiseks. Kuigi uuringuid on tehtud juba varemgi, ulatub RISEi täpsus alles nüüd alla 2 sentimeetri.

    HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) – Saksamaa kosmosekeskuse (DLR) loodud loomake, mis idee järgi pidi oma puurotsikuga kaevuma 5 meetri sügavusse Marsi pinna alla.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles