VIDEO ⟩ Inglismaa protestijad võtsid maha orjakaupmehe monumendi

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy

Edela-Inglismaal Bristolis võtsid mustanahaliste õiguste eest võitlejad maha orjakaupmehe Edward Colstoni monumendi, mis püstitati 125 aastat tagasi.

Edward Colston oli aastatel 1636–1721 elanud inglise orjakaupmees ja parlamendiliige, kes toetas kohalikke haiglaid, vaestemaju, kirikuid ja koole.

Heategevuse eest püstitati tema auks 1895. aastal monument, mis on viimastel aastatel üha tugevamat kriitikat saanud. Selle eemaldamiseks on alustatud mitu petitsiooni, viimane neist kogus üle 10 000 toetaja, vahendas Huffington Post.

Kuna vahepeal midagi ette ei võetud, otsustasid meeleavaldajad pühapäeval asjaga ise tegeleda ning tõmbasid monumendi köie abil pikali. Kaupmehe kuju veeretati mööda linnatänavaid Bristoli sadamasse ning visati vette.

Edward Colstoni monument enne mahavõtmist.
Edward Colstoni monument enne mahavõtmist. Foto: Zuma Press/Scanpix
Colstoni monument visati vette.
Colstoni monument visati vette. Foto: SWNS/ScanPix

«Ta oli selle ära teeninud. Ma olen terve elu seda hetke oodanud,» ütles üks monumendi veeretajatest Huffington Postile.

Meeleavaldajad kogunesid Bristoli tänavatele seoses mustanahalise ameeriklase George Floydi tapmisega eelmise nädala esmaspäeval.

Bristoli ajalugu on orjapidamisega tugevalt seotud. Orjakaubanduse kõrgajal aastatel 1700–1807 lahkus Bristoli sadamast enam kui 2000 laeva, millega toimetati Aafrikast Ameerikasse vähemalt pool miljonit inimest. Samas sadamas uputati Colstoni monument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles