Leitud sõduri viimane lend (1)

Jekaterina Minkova
Copy
MTÜ Pommiauk eestvedaja Sergei Jerjomin leitud esemetega Jõgewa muuseumis.
MTÜ Pommiauk eestvedaja Sergei Jerjomin leitud esemetega Jõgewa muuseumis. Foto: Margus Ansu

Pea 80 aastat Võrtsjärve lähedal maapõues lebanud ja viis kuud tagasi välja kaevatud Nõukogude ründelennuki piloodi säilmete lugu on lõpuks selgeks saanud. Üle poole sajandi Väike-Rakke lähedal lebanud inimese isiku tegid kindlaks ja temaga juhtunu uurisid välja sõjaajaloohuvilised Sergei Jerjomin ja Ville Dreving.

Teises maailmasõjas alla tulistatud Nõukogude ründelennuki IL-2 peale sattus kohalik inimene, kes leidis soost masina tükke ja ekipaaži isiklikke asju. Jõgeval asuvasse Pommiaugu ajalooklubi eramuuseumisse jõudsid leidudest vaid üksikud – sellised, mis õnnestus puhastada ja konserveerida –, ent muuseumi asutajal ja sõjaajaloo kollektsionääril Sergei Jerjominil läks hukkunud lenduri tuvastamiseks tarvis vaid kahte.

Üks neist oli mootori osake, millel peal number, kuid…«Praktika on selline, et lennuki tuvastamisele saab punkti panna alles siis, kui leiab vähemalt kaks numbrit või kinnitust,» räägib Jerjomin. «Meil oli teada [lennuki allakukkumise] umbkaudne aeg. Selgus, et siis oli õhus neli lennukit. Kuid milline neist [oli just see lennuk]?» Õnneks tõi rusud leidnud kohalik elanik neile ka habemeajamisnoa initsiaalidega G.L.I. «Ehk Gorodetski, Leonid Ivanovitš. Kõik! Lendur on tuvastatud. Saab punkti panna,» naerab Jerjomin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles