Fotod ja videod ⟩ Klooga ulatuslik metsapõleng on kustutatud (7)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Eile kell 15.18 sai häirekeskus teate Harjumaalt Klooga rabast, kus oli süttinud mets. Umbes 120 hektarile levinud põleng kustutati täna kella 17.30 paiku.

Päästeametist öeldi laupäeval Postimehele, et põleng levis kaitseväe harjutusväljal. Kaitseväe pressiesindajale teadaolevalt laupäeval seal laskmisi ei toimunud.

Sündmuskohal kinnitati kõrgeim väljasõiduaste ning reageeriti suurte jõududega. Laupäeva õhtul kella 23 paiku õnnestus päästjatel enam kui sajale hektarile levinud põleng lokaliseerida. Pimeduse saabumise ja nähtavuse kadumise tõttu järelkustutustööd katkestati kell 00.20 ning nendega jätkati pühapäeva varahommikul.

Öösel põlenguala ei suurenenud, samuti ei olnud selle aja jooksul tuvastatud lahtist põlemist, kuid oli leitud arvukalt tulekoldeid. Kella 3 paiku öösel tõusis tuul, kuid tuulesuund oli püsinud sama. Halvima arengu võinuks tuua suunda muutev ja veelgi tugevnev tuul, mis võinuks põlengu ulatust ja intensiivsust tõsta.

Päästetööde juhi Leonid Pahhutši sõnul on põlenguala suur, raskesti ligipääsetav ning kohati oli põleng läinud pinnasesse.

Sündmuskohal saadeti 14 päästemeeskonda, lisaks aitas kustutustöödega õhust politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter. Päästeamet palus Põllküla ja ka teiste ümbrusesse jäävate külade elanikel olla valvsad.  

Metsatulekahju likvideeriti täna kell 17.30. Keila päästemeeskond teostab täna õhtul ja homme hommikul põlengupiirkonnas veel järelkontrolle.

Kahe päeva jooksul väldanud sündmuse lahendamine käis kahes töölõigus. Esimene ehk järvelõik oli esimene ala, kus tulekahju arenes. Tegemist on raskesti ligipääsetava alaga, kus sai liikuda ainult roomikmasinatega. Tuule suuna muutudes levis tulekahju edela suunas, mille järel tekkis teine töölõik. Lõplikuks põlenguala suuruseks hinnatakse ligikaudu 120 hektarit.

Sündmuse suurust arvestades aitasid seda lahendada ka suured ressursid, nende hulgas kutselised päästekomandod (Kehra, Keila, Kose, Lasnamäe, Lilleküla, Nõmme, Paldiski päästekomandod), vabatahtlikud päästekomandod (Alansi, Hüüru, Kibuna, Kolga, Lohusalu, Muraste, Saku, Tabasalu, Tõdva vabatahtlikud päästekomandod), vabatahtlikud päästjad Vabatahtlikust Reservpäästerühmast, PPA lennusalga kopterimeeskond, eraettevõtte droon koos Sisekaitseakadeemia eksperdiga. Lisaks käisid abis Lääne päästekeskuse Haapsalu ja Risti päästekomandod.

Tulekahju tekkepõhjus ei ole veel teada.

Kohale saadeti ka PPA kopter

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) operatiivjuht Rain Jõeveer ütles, et Klooga rabapõlengu päästetöödele reageeris teiste seas ka PPA lennusalga kopterimeeskond.

«Lennusalga ülesandeks on teha luuret selgitamaks põlengu ulatus. Samuti aidata veerünnetega õhust, et tulekahju levik võimalikult kiiresti kontrolli alla saada,» kirjeldas ta olukorda laupäeval.

Kopteri kustutuskotti mahub ühekorraga umbes tonn vett ning rabapõlengu liikumissuunast sõltuvalt ammutati seda sündmuskoha lähistelt, Klooga järvest või merest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles