Eriline perepilt: pisikesed sookured ukerdasid metsas

Kuido Saarpuu
Copy

Suur oli loodushuvilisest hobipiltniku üllatus, kui sai Järvamaal rajakaameraga video­sse sookurepere – ema- ja isalind ning kaks pisikest poega. Uudistamist jagus ka teadurile.

See oli mai keskel Lõuna-Järvamaal Türi vallas Põikva kandis. Looduse- ja fotograafiahuviline türilanna Annika Ratt kõndis teest eemale, ületas põllu ja seadis kaamera metsaveerele paika. Ta ei teadnud, kas ja kes järgmistel päevadel rajakaamera eest läbi jalutavad, aga sisetunne soovitas proovida.

Kogenud linnupere

Möödus mõni aeg ja kaamera ette sattusid suured linnud. Annika Ratt sai e-postile pilditeavituse ja rõõm oli suur.

Kui ta, sülearvuti kaamera tühjakslaadimiseks kaasas, taas kaamera juurde jõudis, avastas ta, et metsa all kõndis ringi terve kurepere. „Nii armas! Pruunika udusulestikuga kurepojad on pisikesed, aga juba on jalad all ja vudivad mööda metsaalust ringi. Väga vahva vaadata!” rõõmustas ta. „Sellist imetoredat ja haruldast pilti, kus kogu sookureperekond ringi jalutab, ei anta igaühele.”

Eesti Maaülikooli teadur, mullu sookurgede pesitsus- ja rändeökoloogiast doktoritöö kaitsnud Ivar Ojaste tunnistas rajakaamera pilte ja videot vaadates, et nähtu pakub huvi. „Need linnupojad ei ole äsja koorunud, pigem paarinädalased ja video tehti mai keskel. Pojad on seega koorunud mai alguses, mis on kure jaoks päris varajane, sest tema haudumisajaks peame rehkendama umbes 30 päeva. Munad muneti ilmselt aprilli esimestel päevadel, pesakoha valikuks kulus ka nädal. Arvatavasti on linnud saabunud märtsikuu esimesel poolel,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles