VIDEO ⟩ Rünnak Afganistanis jättis kümmekond imikut maailma ihuüksi

Postimees
Copy

Enam kui kümme vastsündinut jäid pärast rünnakut Kabuli haigla sünnitusosakonnale ilma oma emast ja võimud ei suuda paljudel juhtudel leida ka laste teisi sugulasi.

Kui 24 inimohvriga veretöö oli lõppenud, surnukehad laibakottidesse asetatud ja relvad vaikinud, selgus Afganistani pealinna haiglale tehtud rünnaku tõeline tragöödia. Vähemalt 19 vastsündinut pääsesid küll eluga ja vaid verepritsmetega oma tekkidel, ent paljud neist olid jäänud emata.

Isegi Afganistanis, kus vägivaldsed rünnakud niivõrd sagedased, šokeeris teisipäevane rünnak haigla sünnitusosakonnale inimesi selle julmuses, kirjutas New York Times.

«Oma rohkem kui 20 aasta pikkuse karjääri jooksul pole ma näinud nii kohutavat, nii brutaalselt rünnakut,» ütles kohaliku lastehaigla juht Hassan Kamel Reutersile, kui kommenteeris rünnakut, mille käigus hukkus vähemalt 16 naist ja kaks vastsündinut.

Kabuli haigla vahetult pärast teisipäevast rünnakut.
Kabuli haigla vahetult pärast teisipäevast rünnakut. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Sünnitusmaja rünnaku järel seisavad võimud silmitsi hirmraske katsumusega. Üles tuleb leida rohkem kui kümne vastsündinud sugulased, kuigi imikud on veel nii väikesed ja sugulastel on neid raske ära tunda. 

Nende emad, võib-olla ainsad inimesed, keda vastsündinute silmad siin ilmas seni näinud olid, hukkusid koletus veretöös.

Nii astusidki vaid paar tundi pärast rünnakut haigla uksele kogukonna liidrid, käes nimekiri sünnitushaiglas viibinud naistest. Lapsed rünnaku hetkeks veel nime saanud ei olnud.

Konservatiivses Afganistanis võivad mehed pidada suureks solvanguks seda, kui nende abikaasade nime avalikult mainitakse. Ent sel korral tehti erand. Haigla ukselt hakkasid kõlama hüüded.

Afganistani julgeolekujõud ja rünnakus ellu jäänud emad haiglast lapsi välja toomas.
Afganistani julgeolekujõud ja rünnakus ellu jäänud emad haiglast lapsi välja toomas. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

«Suraya laps! Suraya laps on terve, ma ise aitasin ta kiirabiautosse toimetada,» hõikas üks meestest.

«Gul Makai laps - toimetatud Ataturki haiglasse,» lisas ta hiljem.

Järgmisel hommikul oli Ataturki haiglas kokku 19 last. Nende seas Suraya Ibrahimi laps, kuigi naine ise oli juba surnud. Gul Makai oli oma lapse kõrval, kuid ta lonkas, sest sai rünnakus jalavigastuse.

Gul Makai laps on üks vaid kahest õnnelikust, kelle emad pärast rünnakut elusana leitud on. Teine koos emaga haiglas viibiv laps sündis haigla turvatud ruumis ajal, mil relvastatud mees teisipäeval rünnakut toime pani.

Vähemalt viie lapse puhul on üles leitud nende sugulased - isad, vanavanemad, onud või tädid. Paljudele perekondadele tähendas teisipäevane rünnak seda, et matta tuli esmalt rünnakus elu jätnud naine ja seejärel tuua haiglast koju äsja emata jäänud laps.

Teisipäevase rünnaku eest pole seni keegi vastustust võtnud. New York Timesi teatel viitab rünnaku toimepaneku viis äärmusrühmitusele ISIS, kes on varemgi rünnanud tundlikke tsiviilobjekte.

Ent afgaanide viha oli rünnaku järel suunatud peamiselt Talibanile, kes ei soostu kokku leppima relvarahus. 

Lisaks sünnitusosakonnale tehtud rünnakule, hukkus teisipäeval päeval riigi idaosas ühel matusel 32 inimest enesetapurünnakus. 

Täna aga sõitis Afganistani idaosas Gardezi linnas asuvasse sõjaväebaasi lõhkeainet täis sõiduk, ametnike sõnul sai enesetapurünnakus surma viis tsiviilisikut ja haavata 19 inimest, neist viis on sõjaväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles