KULLAFOND ⟩ Eesti tuntud näod pihivad kaamera ees seksist, abielust, lahutusest ja petmisest

Elu24
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

VeebiTV kullafondist leiab rohkelt unustuse hõlma vajunud huvitavaid kodumaiseid telesaateid, mis täna veel iseäranis põnevad vaadata. Näiteks jooksis 2010ndate alguses Kanal 2s kaksikõdede Elo Mõttus-Leppiku ja Katrin Tibari juhtimisel edetabeleid vallutanud saade «Avameelselt», kus terve rodu Eesti prominente oma isiklikest läbielamistest pihtisid.

Kuigi saates räägiti ka tervisest, vägivallast, kiusamisest ja muudelgi teravatel ja olulistel teemadel, siis läbivaks oli siiski arutelu abielu ja lahutuse ümber. Siin on saate 13 valitud episoodi, milles tänagi tegevad tuntud Eesti inimesed oma lähisuhtekogemusi avalikkusega jagavad.

Abielust 

Omal ajal suure skandaaliga oma tütre isast Edgar Savisaarest lahku läinud ning 2010. aastal ooperilaulja Taimo Toomastiga «igavese liidu» sõlminud poliitik Vilja Toomast rääkis saates esimest korda avameelselt, mis muutis tema ja Keskerakonna pikaajalise liidri abikaasa kooselu jätkamise võimatuks. Laiemalt uurib saade, kas abielul on tänapäeval enam üldse mõtet. Saate tagamaadest loe intervjuust.

«Teise ringi» abielud

Kui vanasti abielluti «kuni surm meid lahutab», siis tänapäeval õnnestub vähestel ühe inimesega õnnelikult elu lõpuni koos elada. Enamik liigub abieluturul teisele ringile ja sellega kaasnevad juba tihti ka suure vanusevahega inimeste vahelised kooselud. Korduvabielude varjupool on purunenud pered ja maha jäetud lapsed. Kuidas saada üle mahajäetuse tundest? Kas süümepiinad varjutavad lahkuja uut suhet? Kuidas toime tulla väsimusega, kui vanaisa rolli asemel tuleb uuesti asuda noore isa rolli? Kuidas vältida lahkuminemist? Saates räägivad Anne Veski, Hardo Aasmäe ja «Pilvede all» näitleja, psühholoog Rita Rätsepp. Oma kogemust jagab ka laulja Mait Maltis, kes elab koos endast 25 aastat noorema naisega ja kellel on kahest kooselust kokku viis last.

Lõhutud pered

Suurettevõtja Urmas Sõõrumaal on neljast kooselust 7 last. Kellele ja kuidas jagab ärimees oma suures peres tähelepanu ning milliseid pingeid see tekitab? Ka ta ise kasvas ilma isata, mees räägib avameelselt šokeerivast esmakohtumisest oma päris isaga. Näitleja ja laulja Kärt Tominga vanemad lahutasid, kui ta oli 6-aastane. Kärt räägib lahutusest lapse vaatevinklist, isa igatsusest, maha jäämise valust ning püüdest sobituda isa uue pere ja lastega. Eestis on üha enam levinud kärgpered, kus elavad koos nii sinu, minu, kui ka ühised lapsed. Millised mured sellise eluga kaasnevad ja kuidas sellest välja tulla?

Suhtevahetusest

Tänaseks Mihkel Rauast juba lahku läinud Liina Raud räägib saates suhte algusest. Enamasti ei alga suhe puhtalt lehelt, vaid kaasas on varasema elu pagas: eelmised abielud, lapsed ja haigetsaamised. Millised hirmud, probleemid ja kahtlused saadavad suhte alustajaid? Milliseks kujunevad suhted kasulastega, kes võivad näha sinus perelõhkujat? Mis viib pikaajalise suhte purunemiseni? Oma kogemusi jagavad ka laulja Ivo Linna ja endine teletäht ja veiniekspert Kalev Vapper

Peresaladused ja kadunud isad

Taustalaulja Kaire Vilgats on elanud terve elu teadmises, et isa soovib tema olemasolu saladuses hoida. Mis tunne on võtta ühendust veresugulasega, kes on sulle täiesti võõras? Kaire räägib saates oma valusatest kogemustest, mis on siiani hingel. Iga perekond peidab endas saladusi ja tabuteemasid. Suhtekorraldaja Janek Mäggi kuulis oma poolõest tänu juhuslikult leitud pildile ning asus teda otsima. Karl Madis räägib abikaasa soovist eelmisest abielust lapsi tõrjuda. 

Lahutustest

Uus trend näitab kurba tõsiasja, et just lahutuste arv pika kooselu järel on tõusnud. Pea iga nädal ilmub uudis, kuidas keegi on oma abikaasa uue vastu vahetanud. Klantspiltidelt vaatavad vastu rõõmust õhetavate armunute näod, kuid selle pillerkaare taga on enamasti üks väga traagiline seik – maha jääb eelmine elukaaslane ja lapsed, ühiselt rajatud elud ja mälestused. Mida mõtleb lahkuja ja mida tunneb mahajääja? Kuuleme mida kogeb abikaasa, kes on ootamatult eluteele üksi maha jäetud. Oma kogemusi jagab ka hiljuti uue armastuse leidnud Tauri Tallermaa, kuuleme milliseid soovitusi armuelust jagab arst Margus Luht, perekond Oviirid, fotograaf Ardo Kaljuvee ja paljud teised.

Petmisest

Iga kolmas mees ja viies naine Eestis on oma elukaaslast petnud. Kui oluline on õnneliku suhte juures truudus? On paare, kes lepivad kokku, et nad ei ole teineteisele truud. Kas selline kooseluvorm püsib või on hukule määratud? Kirjanik ja kunstnik Toomas Vint räägib värvikaid lugusid truudusetust pidutsemisrohkest elust Kuku klubis, oma mõtteid petmisest ja truudusest jagavad ajakirjanik Merle Liivak ning mitmed teised naised, psühholoogid ja eksperdid.

Vallaliseelu

Miks kaaslase leidmine sageli nii keeruliseks osutub ning «seda õiget» sedavõrd keeruline leida on? Kas üldse ongi teda vaja? Saates räägivad oma kogemustest tänaseks muusik Stig Rästaga abielus ja last kasvatav tantsijanna Karina Rästa (end. Vesman) ning skandaalne tudeng-poliitik Rainer Vakra, kes läinud aastal teist korda isaks sai (sama naisega).

Üksindusest

Mis tunne on elada üksikut elu, ilma armastava partnerita? Saates saavad sõna kirjanik Kerttu Rakke, laulja Marju Länik ning ajakirjanik Olavi Pihlamägi.

Suhte argipäevast

Mis saab siis, kui esimene kirg ja armumise pillerkaar on läbi ja meie ellu tekivad ka riiud ja pinged? Mis ärritab enam naisi ja mis mehi? Kas kire vähenemine on paratamatus? Miks nii palju lahutatakse, seda eriti veel väikeste laste kõrvalt? Suhteprobleemidest räägib armastatud telesarja «Pilvede all» sarmikas ja võluv näitlejanna Inga Lunge (end. Allik), kes sai värskelt emaks. Ta avaldab ka vigu, mida ta on teinud oma varasema kooselu juures. Suhte argipäevas varitsevatest karidest räägivad oma kogemusest veel monoteatri juht Karl Kermes, Harju maavanem Ülle Rajasalu jt.

Seksist

Otsekohene teema ja otsekohene jutt: kui oluline on suhtes seks ja mis saab siis, kui seda piisavalt pole? Saates saab sõna laulja ja kolme lapse ema Ithaka Maria Harito.

Laste saamine

Kahe aasta eest esmakordselt emaks saanud laulja Maarja-Liis Ilus ja tänaseks kahe lapse ema, kohvikute omanik ning kokaraamatute autor Anni Arro räägivad emakssaamise mõtetest enne seda, kui nad asjaga päriselt tegelema hakkasid. Ka poliitik Evelyn Sepal, kes saates räägib, polnud siis lapsi ning seda tänaseni. Neid kolme ühendavad silmapaistvad saavutused karjääriredelil. Naisi, kes laste saamist hilisemale eale lükkavad, on üldse järjest enam. Mis on selle põhjuseks?

Lahutus ja lapsed

Tavaliseks on muutunud arusaam, et laste pärast ei ole mõtet suhet koos hoida. Aga kuidas mõjub lahutus lastele? Laulja Lea Liitmaa räägib avameelselt, kuidas ta poeg isa poolt maha jäeti, kui hullusti see talle mõjus ja kuidas ta poeg temaga sidet üritas luua. Üksikisa räägib kurva loo, kuidas lapse ema oma alla 3-aastase lapse maha jättis ja kui traumeerivalt see tüdrukule mõjus. Selgub, kuidas võib mõjuda pere kokkuvarisemine lapse psüühikale. Uuringud näitavad, et vanemate lahutuse üle elanud lastel on suurem kalduvus depressioonile, nende õnnetunne on madalam, nad on tuleviku suhtes lootusetumad ja nende enesekindlus on madalam.

Saate kõik osad on tasuta vaatamiseks üleval VeebiTVs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles