Kuidas panna oma metsas kasvama chaga ja teenida sellega raha

Copy
Chaga e. Musta pässiku kasvatuse infopäev Raplamaal 29.02.2020
Chaga e. Musta pässiku kasvatuse infopäev Raplamaal 29.02.2020 Foto: Pilt videost

Chaga ehk must pässik on meie metsades kasvanud juba aastatuhandeid. Samuti on pässiku ravivõimeid rahvameditsiinis teatud juba sajandeid. Eesti looduslik metsamaa ja puhas õhk pakub pässiku kasvamiseks suurepäraseid tingimusi, mistõttu alustasime eelmise aasta lõpus Soome eeskujul chaga kasvanduste rajamisega ka kodumaale. Miks tasub metsaomanikul kaaluda chaga kasvatamist ja kui tulutoov see on, saab lähemalt lugeda allpoololevast artiklist. 

Chaga kasvatuse kohta leiad rohkem teavet SIIT!

Vaata Chaga kasvatuse õppepäeva videot:

Miks chaga't kasvatada?

Siinkohal on esimeseks märksõnaks “tasuvus”. Meile meeldib mõelda, et meditsiiniseente kasvatamine muutub tulevikus tavapärase metsamajandamise osaks. Chaga kasvatamine loob võimaluse teenida uutmoodi tulu ning vähendada ka maamaksuga seonduvaid kulusid. Lisaks aitab seenekasvatus väärindada Eesti metsa ilma seda maha võtmata. Seeläbi panustab metsaomanik ökoloogilise tasakaalu säilimisse ja kahjuliku keskkonnamõju vähendamisse. Kolmandaks toetab chaga kasvatamine investeeringuid inimeste tervisesse. On tõestatud, et chagast valmistatavad eliksiirid toetavad immuunsüsteemi ja vähendavad põletikulisi protsesse meie organismis. Eesti metsad ja puhas looduskeskkond pakuvad suurepäraseid tingimusi, kus kasvatada ja korjata väärtusliku eliksiiri tootmiseks vajaliku kvaliteediga toorainet.

Chaga „istutamine” puule saab alguse spetsiaalsest tüüblist.
Chaga „istutamine” puule saab alguse spetsiaalsest tüüblist. Foto: Chaga OÜ

Kuidas toimub chaga kasvatamine?

Kuna chaga ehk must pässik kasvab kasepuudel, on chaga kasvatuse rajamiseks esmalt vaja 0,25-2 ha metsa, kus kasvavad kased. Selleks sobivad ka soised alad. Chagat saab panna kasvama vähemalt 10 aastat vanadele kasepuudele, mille minimaalne läbimõõt on 10 cm. 

Foto: Chaga OÜ

Chaga “istutamine” puule toimub chaga seeneniidistikku kandvate puidust tüüblite abil. Pässikut kandvad tüüblid valmistatakse Eestist pärit seene paljundamisel meie koostööpartneri Mycelia tipp-seenelaboratooriumis Belgias. Mycelia laboratooriumi asutas 1985. aastal seenetadlane Magda Verfaillie ning selle põhitegevusteks on seeneniidistike ehk mütseelide tootmine, teadus- ja arendustegevus. Laboratooriumis toimub chaga kasvatamine ja paljundamine puidust tüüblitel, mis seejärel jõuavad Eestisse, olles juba “istutusvalmid”.  

Foto: Chaga OÜ

Chaga kasvatamiseks istutatakse chaga tüübel kasepuusse sinna puuritud 5 cm sügavustesse “istutusaukudesse”. Ühele kasepuule pannakse korraga kasvama 4-6 chaga tüüblit. Augud puuritakse ja tüüblid istutatakse kuni 2 m kõrgusele. Kasepuudelt saab saaki korjata kolm korda iga 5–7 aasta tagant, mille järel on võimalik puud endiselt paberi- või küttepuuks realiseerida.

Kui tulutoov on chaga kasvatamine?

Pakume metsaomanikule chaga kasvatuse projektis osalemiseks täiendavat kindlustunnet, võttes omaltpoolt kohustuse korjatav pässiku saak tagasi osta. Naabermaa Soome kasvatuskogemusele tuginedes on, sõltuvalt istutatud tüüblite arvust, ühe hektari kasemetsa puhastootluseks 20 aasta vältel ca 900-1500 € aastas. Selle perioodi peale on keskmise metsa tootlikkus kokku ca 25000 €. 

Projektis osalejatele pakume omalt poolt lisaks ka istutusteenust meie spetsialistilt ning anname 100% kasvugarantii. Viimane tähendab, et kui chaga tüübel ei ole puul kasvama läinud 2-3 aasta jooksul, istutame tasuta uue tüübli ning teostame kvaliteedikontrolli iga paari aasta tagant. Lisaks pakume ka saagikoristuse teenust.

Chaga OÜ alustab uut ja põnevat rahastuskampaaniat Funderbeami platvormil, mis võimaldab Chaga fännidel ettevõttest osa saada. Investeeringu suurus alates 200€. Kui Sind huvitab lisainformatsioon, saada palun oma andmed ja vaata lähemalt SIIT!

Chaga kasvatuse kohta leiad rohkem teavet SIIT! Või kirjuta meile otse: Hardi Põder, Chaga OÜ meditsiiniliste seente projektijuht, tel: +372 5354 0633, e-mail: hardi.poder@chagahealth.eu

Copy
Tagasi üles