Uuring: viiruste levikus on süüdi inimtegevus (6)

Copy
Hirv Jaapani Nara linna ülekäigurajal.
Hirv Jaapani Nara linna ülekäigurajal. Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

Üle maailma levivad nakkused nagu COVID-19 pandeemia võivad muutuda üha sagedasemaks, sest inimtegevuse tõttu harjumuspärasest elukeskkonnast ilma jäänud loomad asuvad elama inimese lähedusse, näitavad täna avaldatud uurimistulemused.

Salaküttimine, mehhaniseeritud põllumajandus ja linnastuv elulaad on põhjustanud viimastel kümnenditel bioloogilise mitmekesisuse üha kiireneva kahanemise. Kadunud on terved metsloomade populatsioonid ja kasvanud on koduloomade hulk.

Ligikaudu 70 protsenti inimese patogeenidest on pärit loomadelt, kuid ühel hetkel inimesele üle kandunud nagu COVID-19.

USA-s töötavad teadlased uurisid rohkem kui 140 loomalt inimesele kandunud viirust ja võrdlesid neid Punase Raamatu ohustatud liikidega.

Selgus, et koduloomad, inimahvid, nahkhiired ja rotid kannavad loomaviirusi kõige rohkem – ligikaudu 75 protsenti.

Teadlased jõudsid järeldusele, et viiruse kolimine loomalt inimesele on kõige tõenäolisem olukorras, kus liiki ähvardab ületarbimine või elukeskkonna kaotus.

ÜRO elurikkuse komisjon hoiatas eelmisel aastal, et inimtegevuse tõttu ähvardab kadu kuni miljonit liiki. Komisjoni hinnangul on 75 protsenti maismaast ja 40 protsenti ookeanidest juba inimtegevuse tõttu tõsiselt kannatada saanud.

Metsatustamine seab ohtu metsloomad, kel tuleb kohaneda üha kahaneva loodusliku asualaga. See sunnib loomi suuremasse kontakti inimestega ning teeb võimalikuks viiruste ülekandumise.

«Me muudame raadamisega maastikku, harime maad vilja ja kariloomade kasvatamiseks ja ehitame üles kogukondi. Koos sellega muutuvad inimese ja looduse kontaktid tihedamaks ja intensiivsemaks, mis loob ideaalsed tingimused viiruste ülekandumiseks,» ütles uuringu juhtiv autor Christine Johnson uudisteagentuurile AFP.

Uuringu avaldas ajakiri Proceedings of the Royal Society B.

Teadlased püüavad välja selgitada, millistelt liikidelt jõudis inimeseni viirus COVID-19. Kandidaatide hulgas on nahkhiired ja soomusloomad, mida peetakse Hiinas delikatessideks.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles