Koroonaviirus on pannud Maa vähem vibreerima (1)

Copy
Gibraltari väin kosmosest nähtuna.
Gibraltari väin kosmosest nähtuna. Foto: NASA Earth/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Teadlased on avastanud, et uue koroonaviiruse tõttu kehtestatud karantiinimeetmete tagajärjel on vähenenud Maa seismiline taustamüra.

Liikluse vähenedes on seismoloogid üle maailma täheldanud varasemast palju vähem seismilist taustamüra, mida tekitavad autod, rongid, bussid ja muud liiklusvahendid, mida inimesed igapäevaelus kasutavad.

Selle müra puudumisel on maakoore ülemine kiht hakanud veidi vähem liikuma.

Belgia kuningliku observatooriumi geoloog ja seismoloog Thomas Lecocq märkas seda fenomeni esmalt Brüsselis.

Brüsselis on märtsi keskpaigast vähenenud seismiline taustamüra 30-50 protsendi võrra, mis on karantiinide ja muude sotsiaalse distantseerumise meetmete tagajärg. Tavapäraselt registreeritakse selline taustamüra tase esimesel jõulupühal.

Müra vähenemine on tekitanud aga huvitava olukorra, kus on võimalik avastada protsesse, mis jäävad muidu tähelepanuta. Näiteks väikeseid maavärinaid või muud seismilist aktiivsust.

Lecocqi sõnul on tavaoludes Brüsseli seismiline jaam praktiliselt kasutu. Jaam ehitati rohkem kui sada aastat tagasi ja nüüd on linn selle ümber kasvanud.

Tavapärase taustafooni tõttu ei registreeri Brüsseli jaam väiksemaid seismilisi sündmusi. Selle asemel kasutavad seismoloogid teist puurauguga jaama, mis võimaldab teha mõõtmisi sügavalt maa seest.

«Kuid hetkel, kuna linn on vaikne, on see peaaegu sama hea kui see, mis on põhjas,» lausus Lecocq.

Seismoloogid täheldavad sarnaseid mõjusid ka teistes linnades. Paula Koelemeijer postitas Twitterisse graafiku Lääne-Londoni mürataseme muutumise kohta, mis on langenud pärast koolide ja avalike asutuste sulgemist. Teine verstapost on graafikul valitsuse liikumispiirangute kehtestamine.

California tehnoloogiainstituudi doktorant Celeste Labedz postitas graafiku, millel on näha Los Angelesi puhul eriti järsku taustamüra langust.

Lecocq märgib, et graafikud on tõestus selle kohta, et inimesed järgivad valitsuse korraldusi ja minimeerivad tegevust välisruumides.

«Seismoloogilisest vaatepunktist saame me inimesi motiveerida, öeldes: «Vaadake, inimesed. Te tunnete, et olete üksinda kodus, kuid meie võime teile öelda, et kõik on kodus. Kõik teevad sedasama. Kõik austavad reegleid»,» lausus Lecocq.

Andmeid saab kasutada ka nägemaks, kus piirangud ei ole olnud nii efektiivsed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles