Miks puuke tõrjuda?

, AS Magnum Veterinaaria
Copy
Foto: Erakogu

Et sellele küsimusele vastata, on hea ennast puugi eluviisiga pisut kurssi viia. Puuk ei ole putukas nagu kärbes, sääsk, kirp või täi, vaid ämblikulaadne ja meie sega- ja lehtmetsade, puisniitude ja heinamaade täiesti tavaline elanik.

Puugi elutsükkel on lühike, tavaliselt 2-3 aastat ja selle aja jooksul kasvab ta kümnendiku millimeetri suurusest vastsest 3-4 mm pikkuseks täiskasvanud puugiks. Igas arengustaadiumis (vastne, nümf ja täiskasvanud puuk) toitub puuk ühe korra, vajades selleks vaid mõne tilga verd. Puugid ei oska lennata ega hüpata ja ei ripu puu otsas, vaid varitsevad oma saaki rohu sees. Loomi tuvastavad puugid näiteks hingeõhu, lõhna, soojuse, niiskuse ja liikumisest tekkiva vibratsiooni järgi. Kui mööduv ohver on tuvastatud, ronivad nad sellele kiiresti peale.

Enne kui puuk asub verd imema, laseb ta hammustuskoha sisse natuke sülge, mis muudab hammustuse valutuks ning sisaldab vere hüübimist takistavat ainet. Toit seedib paar päeva kuni nädala ning seejärel võib puuk talvituda ja jõuda järgmisesse arengustaadiumi. Kui mõni toidukordadest sisaldab verega ülekantavat patogeeni, kannab puuk selle järgmisel toitumisel uuele peremehele (inimesele või loomale) üle. Erinevad patogeenid kanduvad üle erineva kiirusega ning sageli võib puuk levitada mitut erinevat patogeeni. Koerad kannavad enda peal igas arengujärgus puuke, ka neid mis ei ole tema külge kinnitunud või kes on toitumise katkestanud. Need puugid lahkuvad enamasti koera pealt, leiavad uue peremehe (looma või inimese) ning kannavad siis patogeenid üle. Vt kuidas puuk patogeene üle kannab:

Kõige levinumaks haiguseks meie regioonis on borrelioos. Borrelioosi võivad haigestuda nii inimesed kui koerad, kassidel esineb kliinilist haigestumist harva. Inimesed on borrelioosi suhtes tundlikud ning nakatumisele võib järgneda haigestumine. Samuti võib borrelioos kulgeda raskelt koertel. Väga oluline on teada, et need lemmikloomad kes on borrelioosi nakatunud, kuid kes kliiniliselt ei haigestu, on patogeeni kandjateks ning aitavad puukidel haigustekitajaid levitada. Lemmikloomad on reservuaariks paljudele puugiliikidele ning suurendavad oluliselt kontakti puukide ja inimeste vahel, tõstes nii ka nakatumise riski. Seega ei tohi kindlasti alahinnata puugitõrje vajalikkust koertel ja kassidel.

Lemmikloomade puugitõrjevahenditest on soovitav valida selline, mis on peletava ja toimega ning hoiab ära puukide kinnitumise. Nii on võimalik võidelda puuksiirutatud haiguste ülekandumise vastu.

Koertele Advantix (imidaklopriid, permetriin) täpilahus.

Foto: Magnum Veterinaaria AS

Koertele ja kassidele Foresto (imidaklopriid, flumetriin) ravimkaelarihm.

Foto: Magnum Veterinaaria AS

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga. 

Copy
Tagasi üles