Lähipäevil näeb taevas haruldast vaatepilti

LEPM
Copy
Foto möödunud neljapäevasest Tõrva astronoomiaklubi teleskoobivaatlusest. Heledaim objekt on planeet Veenus ja selle kohal ja vasakul hajustäheparv Plejaadid, mida kutsutakse ka Taevasõelaks või jaapanipäraselt Subaruks.
Foto möödunud neljapäevasest Tõrva astronoomiaklubi teleskoobivaatlusest. Heledaim objekt on planeet Veenus ja selle kohal ja vasakul hajustäheparv Plejaadid, mida kutsutakse ka Taevasõelaks või jaapanipäraselt Subaruks. Foto: Egon Bogdanov

Täna, homme ja ülehomme võib selge taeva olemasolul näha huvitavat ja suhteliselt haruldast vaatepilti, kus õhtuti läänetaevas särav Veenus läheb üle Plejaadideks nimetatud hajusparve, kirjutab Tõrva astronoomiaklubi.

Tänu planeedi suurele heledusele võib selle taga ja kõrval asuvat parve olla silmaga raske eristada, aga binokli või teleskoobiga peaks seda hästi näha olema.

Kuigi viimastel nädalatel tähistaevast jälginutele võib olla jäänud mulje, et Veenus on õhtu-õhtult Plejaadidele lähemale nihkunud, on tegelikult toimunud vastupidine liikumine. Maa lakkamatu tiirlemise tõttu ringikujulisel orbiidil ümber Päikese on tähistaevas ennast näiliselt lääne poole keeramas. Samal ajal nihkub lääne poole ka Veenus, mis suundub peale eelmise nädala elongatsiooni meie ja Päikese vahelt läbi. Kuna aga Maa ja Veenuse vaheline asetus muutub võrreldes tähistaeva nihkumisega aeglasemas tempos, tekib illusioon nagu liiguks pigem planeet.

Kuigi Veenus ja Plejaadid tunduvad üksteisele lähedal asuvat, on nende omavahelised kaugused väga erinevates mastaapides. Veenus asub meist hetkel peaaegu 100 miljoni kilomeetri kaugusel, aga täheparv ligi 450 valgusaasta kaugusel.

Viimati juhtus selline üleminek kaheksa aastat tagasi ja juhtub uuesti kaheksa aasta pärast. Selle põhjuseks Veenuse ja Maa tiirlemisresonants, kus iga Maa 8 aasta (tiiru) tagant teeb Veenus peaaegu täpselt 13 tiiru ümber Päikese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles