Video ⟩ Lapseootel Riina Sikkut sünnitusmaja reeglitest: kui mul on valida mehe või meditsiini vahel, valin viimase (2)

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Lapseootel Riigikogu liikmel ja endisel sotsiaalministril Riina Sikkutil sünnib tütar aprilli alguses. Seda olukorras, kus koroonaviiruse tõttu ei lubata sünnitusele lapse isa ega ühtegi teist tugiisikut ja kui sünnitajal on koroonaviirus, soovitatakse isoleerida vastsündinu emast kaheks nädalaks. Need on Eesti naistearstide seltsi, Eesti ämmaemandate ühingu, Eesti lastearstide seltsi ja Eesti perinatoloogia poolt Covid-19 epideemia ajaks värskelt kehtestatud reeglid. Mida arvab sellest Riina Sikkut. 

Kuidas su tervis on?

Tere Elo, praegu tipp-topp. Ei saa kurta. 

Köhima pole ajanud ja kas pereliikmed on terved?

Köhima pole hakanud, lapsed on küll viimastel nädalatel olnud nohused-köhased, aga ei midagi hullu.

Peatselt hakkad sünnitama, millal siis tähtaeg on ja kas sünnib poiss või tüdruk? 

No ma ise loodan ikka aprillini välja venitada, nii et kaks nädalat on jäänud ja ootan tütart. 

Kui ärevaks sind praegu ümberringi toimuv muudab?

See ärevus on nii nagu igal teisel Eesti inimesel. Kuna tegemist on võõra viirusega, tuleb järgida reegleid, kätepesu, sotsiaalsete  kontaktide vältimine, võimalusel teen arvuti kaudu tööd, lapsed on lasteaiast kodus, elan nagu kõik teised. 

Tänaseks pole ju eriti infot, kuidas koroonaviirus mõjub rasedusele ja vastsündinutele. Kui palju sa ise oled püüdnud infot hankida?

Tõesti, see viirus on levinud viimase paari kuu vältel ja ei ole põhjalikke uuringuid üheski riigis ja seega seda infot, kuidas see mõjub rasedale  või vastsündinule, seda ei ole. Jah, mingid esialgsed paari patsiendiga uuringud Hiinast ja info  Suurbritannia kohta, kus siis koroonaviirusesse nakatunud naine sünnitas, see on olemas, see ka laiatarbe meedias levib, need olen läbi lugenud, aga põhjalikumat uurimistööd selle kohta pole teinud. 

Aga ärevaks väga ei tee, et appi mis nüüd saab?

Ei tee, sellest pole ka mingit abi. Ma arvan, et rahulik meel on praeguses olukorras kõige parem.

Kas pere on ka rahulik või pead sina neid rahustama?

Ei, meil on praegu ikka kõik rahulikud. 

Naistearstid tulid värskelt välja uute reeglitega, mis puudutavad seda, et enam ei saa võtta meest ehk lapse isa kaasa sünnitusele, mis sa sellest arvad? 

Mina lugesin seda meediast ja ühelt poolt ma olin küll arvestanud sellega, et koos mehega minna sünnitama, samas kui mul on valida mehe või meditsiini vahel, siis ma valin meditsiinilise abi olemasolu. Ma arvan, et selles mõttes mul on lihtsam, et mul on juba kolmas laps. Ilmselt keerulisem on nendel, kellel on esimene sünnitus või seljataga väga raske sünnitus ja kes loodavad kas sünnitustoetajast või mehest suuremat tuge. Nii et ma saan täiesti aru, miks see on nii palju emotsionaalseid reaktsioone tinginud. 

Naistearstid tulid välja ka soovitusega, et kui sünnitaja on koroonahaige, siis tuleks ta emast eraldada kaheks nädalaks ja ei saa talle ka rinnapiima anda.

Üks meede, mida soovitatakse, on tõesti lapsest kaheks nädalalaks eralduda, aga on võimalik ka teistpidi otsustada. Ema võib ise otsustada nii rinnaga toitmise jätkamise, kui ka lapsega koos olemise, aga siis tuleb allkiri anda, et sa ise võtad selle vastutuse. 

Raske otsus koroonahaigele emale?

Ma loodan, et ükski sünnitaja ega laps ühtegi tervisekahju ei kanna ja kõik läheb ilusasti.

 

Eesti naistearstide selts, Eesti ämmaemandate ühing, Eesti lastearstide selts ja Eesti perinatoloogia selts leppisid teisipäeval kokku soovitused normaalse raseduse jälgimiseks ja sünnitusabi osutamiseks ning nakatumisest ohustatud vastsündinu jälgimiseks esimestel elunädalatel Eestis Covid-19 epideemia ajal:

Sünnituse juurde ei lubata sünnitoetajat ja teisi pereliikmeid. 

Covid-19 kinnitunud diagnoosiga sünnitaja sünnituse juhtimine on tavapärane, keisrilõige ja muud sekkumised teostatakse ema- või lootepoolsetel näidustustel sünnitusabisituatsioonist lähtuvalt.

Kui emal on Covid-19 kahtlus, siis vastsündinu soovitatakse eraldada emast kuni ema proovide vastuste selgumiseni. Naiste- ja lastekliinikud tagavad vastsündinute jälgimise ja hoolduse.

Isolatsiooniperioodil rinnapiimaga toitmist ei soovitata. Kui Covid-19 kahtlusega ema test osutub negatiivseks, võib ta alustada vastsündinu rinnaga toitmist. Emal on õigus sellest soovitusest loobuda.

Kui ema on Covid-19 haige, siis on soovitatav vastsündinu nakatumise riski vähendamiseks ema ja laps hoida isolatsioonis kahe nädala jooksul. Emale antakse nõuandeid rinnapiima välja pumpamiseks ja rinnapiima tootmise säilitamiseks, et edaspidi oleks võimalik üle minna rinnaga toitmisele. Sellest soovitusest võib ema samuti keelduda, kuid tuleb arvestada, et imetamisel on piisk- ja kontaktnakkuse oht väga suur.

Nakatumise riski vähendamiseks piiratakse ajutiselt rasedusaegsete visiitide arvu. Normaalse raseduse jooksul toimub neli kontaktvisiiti ja kolm telefonivisiiti. Kontaktvisiit toimub raseduse 10.-12. nädalal, 20.-21. nädalal, 28.-30. nädalal ja 38.-40. nädalal, et teostada kõige vajalikumad uuringud ema ja loote seisundi hindamiseks. Teised visiidid asendatakse telefonivisiidiga või teisi elektroonilisi kanaleid pidi toimuvate kontaktidega rasedust jälgiva tervishoiutöötaja ja raseda vahel.

Suuremad muudatused on varase sünnieelse diagnostika osas. Kõikidest muudatustest informeeritakse rasedat visiitide ajal, telefoni või teiste elektrooniliste kanalite kaudu.

Kliinikutel on pidevalt töös nõuandeliinid lisainformatsiooni ja tegevusjuhiste saamiseks.

Erakorraline abi on kõigis kliinikutes tagatud ööpäevaringselt. Tegemist on ajutiste meetmetega, mis kehtivad vaid eriolukorras.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles