VIDEOLUGU ⟩ Prefekt Vallo Koppel: kodumaale saab alati tagasi

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Eesti lõunapiiril taastati koroonaviiruse leviku tõkestamiseks teisipäeva südaöösel ajutine piirikontroll, mis jätab enamiku välismaalastest raja ning koju naasvad Eesti elanikud peavad arvestama piirangutega.

«Selge on see, et Eesti kodanikel pole põhjust muretsemiseks – oma kodumaale saab alati tagasi,» ütles politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefekt Vallo Koppel teisipäeva keskööl Valgas. «Eesti kodanikud saavad ületada piiri, saavad ka Eestis alalise elamisloaga inimesed ja need, kellel on rahvastikuregistrijärgne elukoht Eestis.»

Kuid Eesti-Läti piiri ületamine on senisega võrreldes nüüd hoopis keerulisem. «Riiki sisenemisel tuleb esitada dokument ja vaatame üle, kust tullakse, kes tuleb ja kas üldse tuleb,» rääkis Koppel. «Eeskätt on piirangud suunatud välismaalastele, sest me tegeleme siin tervisekriisi lahendamisega ja nagu paljudes välisriikides, on ka Eestis põhipingutus sellel, et saada suur rahvaste liikumine mõneks ajaks seisma.»

Eestis rakendus Schengeni viisarežiim detsembris 2007. Pärast seda on piirikontroll Eesti ja Läti vahel ajutiselt taastatud 2010. aastal toimunud NATO tippkohtumise ja 2014. aasta USA presidendi visiidi ajal.

Koroonaviiruse levikust tingitud eriolukord kehtib Eestis 1. maini, kui valitsus teisiti ei otsusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles