VIDEO ⟩ Kreeka teatel aitab Türgi politsei migrantidel Euroopasse pääseda (6)

Copy

Euroopasse pürgivad migrandid ja põgenikud kähmlesid täna Türgi piiril Kreeka politseiga. Kreeka meedia teatel kasutas Türgi omakorda Kreeka piirivalve vastu pisargaasi, et seeläbi aidata migrantidel Euroopasse põgeneda.

Kreeka valitsuse avalikustatud videos on väidetavalt näha, kuidas Türgi märulipolitseinikud tulistavad pisargaasikanistri Kreeka piiripolitsei suunas. Samas paigas loodavad piiri ületada tuhanded Euroopasse pääseda ihkavad migrandid.

Ateena süüdistab Türgit migrantide teadlikus piiriületamisele ergutamises, kirjutas Kreeka ajaleht Kathimerini.

Eelmisel nädalal teatas Türgi, et ei kavatse kinni pidada 2016. aastal Euroopa Liiduga sõlmitud kokkuleppest, mille kohaselt lubas Türgi vastutasuks ühenduse rahalise abi eest migrante enda territooriumil hoida.

Kreeka julgeolekuametnik ütles Reutersile, et Türgi märulipolitsei kasutas pisargaasi, et suruda piiri äärest tagasi Kreeka piirivalvurid ja anda sellega migrantidele parem võimalus piiri ületada.

«Teine põhjus on, et Türgi tahab meid provotseerida,» ütles ametnik.

Türgi julgeolekutöötaja ütles seepeale: «Türgi politsei vastas pisargaasiga Kreeka politsei tulistatud kuulidele migrantide suunas. Türgi politsei ei võtnud kunagi sihikule migrante, vaid nad püüdsid migrante Kreeka kuulide eest kaitsta.»

Täna päeval väitsid Türgi võimud, et Kreeka piirivalve avas migrantide pihta tule.

«Kuus meest said viga, kui nende vastu kasutati püssikuule,» väitis Kreeka ja Bulgaaria piiri ääres asuva Türgi linna Edirne'i kuberneri kantselei ja lisas, et üks viga saanud migrantidest suri hiljem saadud vigastustesse. 

Kreeka lükkas väited tule avamisest ümber.

«Ma eitan seda kategooriliselt,» ütles Kreeka valitsuse pressiesindaja Stelios Petsas. «Türgi fabritseerib ja edastab valeuudiseid meie riigi kohta. Türgi fabritseeris täna järjekordse valeuudise, mis puudutab väidetavaid vigasaanuid Kreeka avatud tule läbi.»

Samas kinnitas uudisteagentuuri AFP fotograaf, et Pazarkule piiripunktis tulistati ühte migranti jalga, kui grupp pagulasi üritas piiriaeda auku lõigata.

Grupp loopis seejärel Kreeka politseid kividega ning korrakaitse vastas pisargaasiga. Sündmuskohale saabus ka Türgi kiirabi. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles