VIDEO ⟩ «Kus on teie inimlikkus?» (32)

Postimees
Copy
Kreeka ja Bulgaaria piiri lähedal asuvasse Türgi piirilinna Edirne'i on kogunenud tuhanded Euroopasse jõuda lootvad migrandid, nendes seas on sajad lapsed.
Kreeka ja Bulgaaria piiri lähedal asuvasse Türgi piirilinna Edirne'i on kogunenud tuhanded Euroopasse jõuda lootvad migrandid, nendes seas on sajad lapsed. Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Pärast Türgi teadet piiride avamise kohta, õitseb riigis magus äri – paarikümne euro eest sõidutavad türklased Euroopasse ihkavad migrandid Kreeka piiri äärde, kus need jäävad koos tuhandete saatusekaaslastega oma piiriületusvõimalust ootama.

«Elu Türgis on väga karm. Niipea, kui nad väravad avavad, suundun ma Saksamaale,» ütles 18-aastane Afganistanist pärit Muhammed Deutsche Wellele. Tal on kaasas kaks väikest kotti riiete ja toidupoolisega. Ta tahab pääseda Kreekasse, aga tal pole vähematki ettekujutust sellest, kui ohtlik see teekond on või kui kaua see aega võtab.

Istanbuli Zeytinburnu linnaosas, kus viibib palju migrante, on tee äärde kogunenud taksod, bussid ja autod, mille juhid reklaamivad reise umbes 220 kilomeetri kaugusel asuvasse piirilinna Edirne'i. Pärast mõningast kauplemist tuleb Muhammedil ja tema viiel sõbral igaühel maksta teekonna eest 16 eurot. Edirne'i jõudes ootavad neid ees tuhanded saatusekaaslased, kes loodavad pääseda Kreekasse ja sealt teistesse Euroopa riikidesse.

Kuigi Saksa siseminsteerium kinnitas eile araabiakeelses teates, et Euroopa ja Saksamaa piir on migrantidele suletud, nõudsid eile ligi kolm tuhat protestijat Berliinis ühenduse piiride avamist migrantidele. Proteste juhtiv organisatsioon Seebrücke kirjutas internetis, et nad nõuavad Euroopa Liidu piiride avamist.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles