Otse Postimehest ⟩ Sünoptik: maa kattub lumega nädalaks

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Sünoptik Helve Meitern sõnas Postimehe otsesaates, et käesoleval nädalal tuleb lumi maha ja õhutemperatuur võib kohati langeda kuni miinus kümne kraadini. «Põhjamerelt on tulemas aktiivne tsüklon, mis ei lähe seekord lihtsalt põhja poolt meist mööda, vaid liigub üle terve Eesti. See toob juba homseks lörtsi ja lund,» kinnitas sünoptik.

Eestimaa kattub lumevaibaga vähemalt nädalaks. «Rannikualadele lund ei pruugi jätkuda, aga sisemaale kindlasti. Pakast ette näha ei ole, sest päike liigub järjest kõrgemalt ja soojendab tugevamalt. Päevasel ajal võib temperatuur tõusta plusskraadidesse ja lume sulatada,» nentis ilmaennustusteadlane. Eesti pealinnas kõrvetavat külma esialgu tunda ei saa. «Tallinnas võib öösel tulla neli kraadi külma. Laupäeva öösel võib pealinnas langeda temperatuur ka miinus kaheksa kraadini,» lausus ta.

Helve Meitern tõdes, et viimasel ajal on Eestis tõepoolest vastlapäeval lumega probleeme. Päris ilma lumeta vastlapäeva teadur ei mäletagi. «Kevad saabub meil järjest kiiremini ja talv on jäänud lühemaks. Kui vanasti loeti novembrit talvekuuks, siis praegu on hea, kui jõulukski lumi maha tuleb. See tendents on olemas ja tundub, et praegu see tagasi ei pöördu,» arvas Meitern, lisades, et kindlasti eksib soojade ja roheliste talvede vahele ka mõni külmem talv. Viimati oli nii soe talv 1961. aastal, samuti oli leebe 2015. aasta jaanuar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles