Video ja pildid ⟩ Pärnus võib veetase tõusta üle kriitilise piiri (3)

Copy

Tänane tormituul võib tõsta Pärnus veetaseme üle kriitilise piiri: riigi ilmateenistuse andmetel on merevee tõusu hari täna õhtul  21–22 ja ööl vastu homset kella kolme paiku, mil veetase võib kerkida 200 sentimeetri võrra üle Amsterdami nulli. Ohustatud on madalamad, mere- ja jõeäärsed alad.

Veetõus Pärnus.
Veetõus Pärnus. Foto: Erakogu

Kriitiline piir, milleni jõudmise korral vesi tänavatele valgub, on Pärnus 180 sentimeetrit üle Amsterdami nulli.

Pärnusse on koondunud regionaalne staap, et olukorda  seirata ja ohuolukordi lahendada. Põhilised ohustatud alad on Pärnu ranna piirkond ja jõeäärne, Haapsalu Väikse viigi ümbrus ja Rohuküla sadam.

Väinameres ja Haapsalus võib veetase tõusta 170 sentimeetri keskmisest kõrgemale (kriitiline piir +160), saarte rannikul jääb tõus väiksemaks, kuid maksimum saabub eeldatavasti hilisõhtul.

Veetõus Pärnus.
Veetõus Pärnus. Foto: Erakogu

Täna kella 13 paiku ulatus Pärnus vesi 148 sentimeetrit keskmisest kõrgemale. Ilmateenistuse teatel püsib veetase Pärnus kriitilise piiri lähedal ööselgi.

Päästeamet hoiatas, et tugeva tuule ja üleujutuse korral tuleb olla valmis elektrikatkestusteks, murduvateks puudeks ja häiritud laevaliikluseks.

Veetõus Pärnus.
Veetõus Pärnus. Foto: Erakogu

“Inimestel soovitame selleks puhuks varuda süüa ja juua, laadida täis telefoniaku ja akupangad ja hoida ilmaprognoosil silm peal. Kui elektriühendus ja mobiilside katkevad, tuleks kuulata täistundidel Vikerraadio uudiseid patareidega raadiost või autoraadiost,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Moorits. “Enda ja oma vara tormituulte eest kaitsmiseks korjake õuest kokku lahtised esemed, parkige sõiduk lagedale, mitte suurte puude alla.”

Mooritsa sõnutsi tuleks eemale hoida mahalangenud elektritraatidest ja teavitada nendest Elektrilevi numbril 1343. Inimvigastuste või otsest ohtu kujutavate purustuste korral peab helistama hädaabinumbril 112.

Vaadake päästeameti videot selle kohta, kuidas veetaseme tõus üle kriitilise piiri, 180 sentimeetri Pärnu linnatänaval välja näeb.

Kuidas end ja teisi üleujutuse eest kaitsta

Hangi võimalikult täpne ilmaprognoos ning ole hästi informeeritud veetaseme muutumisest ja sellest, millise veetaseme korral on sinu majapidamine ohus.

Võimaluse korral ehita veetõkkeid.

Teavita naabreid.

Ole valmis võimalikeks elektrikatkestusteks, vahetu ohu korral ja kodust lahkudes lülita elekter välja.

Sule kanalisatsioonitorude ning kraani äravoolutorude avad puupunnidega. Ühenda lahti kanalisatsiooni juhitud vihmaveetorud.

Kontrolli, et kusagil poleks kinni jäetud kodu- või lemmikloomi.

Vii kodune vara, sh saastumist põhjustavad kemikaalid võimaliku uputuse piirkonnas maapinnast kõrgemale.

Ole valmis evakueerumiseks.

Kui vesi tungib hoonesse, tagane teisele korrusele, pööningule või katusele. Võta kaasa hädaolukorraks vajalikud vahendid.

Tee ennast või oma majapidamine päästjatele nähtavaks/kuuldavaks ja järgi evakueerimisel antavaid korraldusi.

Väljas olles arvesta ohtudega, mida suure veemassi liikumine võib põhjustada inimestele, loomadele, sõidu- ja ujuvvahenditele, lahtistele esemetele jmt.

Väldi kõndimist või sõitmist läbi üleujutatud piirkonna.

Hoia eemale üleujutatud alajaamadest ning elektriseadmetest ja -kaablitest.

Üleujutuse piirkonda naastes ole ettevaatlik elektrilöögiohu ja muude tekkinud seadmete ja vahendite kahjustuste ning saaste tõttu.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles