JUUBEL ⟩ Ülo Tuulik: saime vennaga ühesugused kingitused

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
KODULINNAS: Aastakümneid Tallinnas elanud Ülo Tuulik peab oma kodulinnaks ikkagi Kuressaaret. Eile tundis ta ennast mõnusalt vallaametnike ja ajakirjanikega vesteldes ja neilt õnnitlusi vastu võttes. Juubilari kuulavad (vasakult) Aarne Põlluäär ja Helle Kahm.
KODULINNAS: Aastakümneid Tallinnas elanud Ülo Tuulik peab oma kodulinnaks ikkagi Kuressaaret. Eile tundis ta ennast mõnusalt vallaametnike ja ajakirjanikega vesteldes ja neilt õnnitlusi vastu võttes. Juubilari kuulavad (vasakult) Aarne Põlluäär ja Helle Kahm. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Isa ja ema panid meile sünnipäevahommikul lauale ühesugused kingitused. Ükskord ei jõudnud me hommikut ära oodata. Ärkasime Jüriga öösel kell kaks üles ja läksime vaatama, kas kingitused on laual. Ja olidki. Mõlemale poisile oli õpilase märkmik. Üks neist oli siniste kaantega ja teine punaste kaantega," tuletas kirjanik Ülo Tuulik eile Kuressaares Classiku kohvikus meelde seitsmekümne aasta tagust sünnipäeva.

Küünlakuu 22. päeval saab lugupeetud kirjanik 80-aastaseks. "Olen sel päeval Tallinnas Tuglase majas. Kokku tulevad minu pere nelja põlve esindajad, head kolleegid ja mitu kaugsõidukaptenit, kellega olen Atlandil sõitnud. Näen neid jälle üle mitme aastakümne. See rõõmustab mind eriti," rääkis kirjanikuhärra teda õnnitlema tulnud Saaremaa vallavalitsuse ametnikele ja ajakirjanikele.

Vallaametnikelt võttis juubilar vastu tänukirja, lilled ja rahalise preemia.

Kirjanik ja maletaja

Kohvilauas pajatas Abrukal sündinud ja sõjakeerises perega Saksamaale sundevakueeritud Ülo Tuulik, kes on Saaremaa ühisgümnaasiumi 40. lennu vilistlane, õnnitlejaile oma eluteest, loomingust ja hobidest. 1963. aastal lõpetas ta eesti filoloogina Tartu ülikooli ning on töötanud mitmes toimetuses ajakirjanikuna ja Eesti kirjanike liidu sekretärina. 

Ülo Tuuliku tuntuim teos on romaan "Sõja jalus", mis toob lugejateni sõrulaste katsumused Teises maailmasõjas. Juubilari sulest on ilmunud veel mitu reisiraamatut, kolm proosakogumikku ja publitsistikakogu, rääkimata artiklitest erinevates väljaannetes.

Ta on kahel korral võitnud Juhan Smuuli kirjanduse aastapreemia ja ühel korral Friedebert Tuglase novelliauhinna. 1986. aastal pälvis Tuulik teenelise kirjaniku nimetuse. Viis aastat tagasi tunnustas Saare maakond juubilari Hendrik Krummi kultuuripreemiaga.

Malekorüfee Paul Kerese suurejooneliste mälestusürituste korraldamise eest pälvis Ülo Tuulik üheksa aastat tagasi Eesti muinsuskaitse seltsi teenetemedali.

Elab rohkem Saaremaal

Eile üllatas maletajast kirjanik Classiku kohvikusse kogunenud inimesi sellegagi, kui andis teada, et tal on õnnestunud malelaua taga võita suurmeistreid Viktor Kortšnoid, Jaan Ehlvesti, Kaido Külaotsa ja veel mitut tuntud maletajat.

Viimastel aastatel on Ülo Tuulik palju aega veetnud Saaremaal. Tuulte Roosi elamurajoonis asuvas korteris korrastab ta oma arhiivi. Varem elas seal tema kaksikvend, kuus aastat tagasi taevastele radadele lahkunud kirjanik Jüri Tuulik.  Küsimusele, kas Ülo Tuulikult võib ka uut raamatut oodata, vastas juubilar muheledes, et mine tea.

"Pidasin keskkoolis õppides päevikut. Kooli lõpetamisel sulgesin need kahekümneks aastaks, lubades endale, et kunagi kirjutan päevikutesse kirjapandut aluseks võttes noorsooromaani. Kui need kaustikud 20 aastat hiljem avasin ja tekste lugesin, siis mõtlesin, oi kui rumal ma olen olnud. Panin need siis veel kümneks aastaks seisma. Ainult klassikokkutulekutel olen neist katkendeid ette lugenud," rääkis Tuulik.

Kaheksa pika merereisi päevikut on kirjanikul ka kõik tallel. Järelikult materjali jagub, mida annaks järgmise teose kirjutamisel aluseks võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles