Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

PILDID SÜNDMUSKOHALT ⟩ Briti meedia avaldas uusi infokilde Streathami pussitaja kohta

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Briti meedias avaldati uued kaadrid pühapäevasest Streathami rünnakust, kui 20-aastane Sudesh Amman pussitas kolme inimest. Ründaja, kelle politsei tagaajamise käigus maha lasi, oli äsja vanglast vabanenud.

Telegraph kirjutas, et võltsitud pommivesti kandnud Sudesh Amman vabanes kõigest mõni päev enne tänavarünnakut vanglast, kus ta kandis karistust pommi valmistamise käsiraamatu omamise eest.

Ammanile mõisteti 2018. aasta detsembris kolme aasta ja nelja kuu pikkune karistus seoses kuues süüdistusega, mis puudutasid terroristiteavet sisaldavate dokumentide omamist ja seitsmes süüdistuses seoses terrorialaste väljaannete levitamises, kirjutas BBC.

Ammani valdusest leiti ka kolm terrorismi käsiraamatut, mis õpetasid noaga võitlemist.

Kuigi Ammanile mõisteti karistuseks mitmeaastane vangistus, lasti ta vabadusse kui pool karistusest oli kantud.

Amman vabanes vanglast 23. jaanuaril 2020 ja ta elas sellest hetkest alates Londoni lõunaosas asuvas majas.

Ammanil oli liikumiskeeld ja ta pidi kandma jalavõru ning ei tohtinud käia lennujaamades ja sadamates.

Vanglast vabanedes pidi Amman loovutama oma passi ning tal oli piiratud juurdepääs elektroonikaseadmetele. Samuti kehtisid mehele interneti kasutamise piirangud.

Valitsuse allikad tunnistasid pühapäeva õhtul, et noormehe käitumisega on olnud muret, kuid nad olid võimetud teda trellide taga hoidma.

Briti ministrid on pärast pühapäevast rünnakut valmis kaaluma võimalust, et tühistada kõik otsused, mille järgi terroristid on vanglast ennetähtaegselt vabastatud.

Seda põhjusel, et avalikkus on üha enam mures oma julgeoleku pärast - pühapäevane rünnak oli viimase kahe kuu jooksul juba teine selline, kus osales ennetähtaegselt vabastatu. 

Londoni politsei otsis seoses pühapäevase pussitamisega läbi ka ühe maja.
Londoni politsei otsis seoses pühapäevase pussitamisega läbi ka ühe maja. Foto: AFP / Scanpix

3. veebruaril otsis politsei seoses Streathami pussitamisega Londoni lõunaosas läbi ka ühe maja, kus Amman pärast vanglast vabanemist elas. 

Steathami tänaval tulistamist pealt näinud 19-aastane õpilane Gulled Bulhan rääkis, et nägi teed ületades, kuidas üks mees jälitas teda. «Ma arvasin, et ta oli salapolitseinik, kuna nad olid kõik tsiviilriietuses,» rääkis Bulhan, vahendas Vox.com. 

«Seejärel lasti meest maha. Ma arvan, et kuulsin kolme tulistamist, kuid ma ei mäleta täpselt. Pärast seda jooksin raamatukokku,» kirjeldas Bulhan. 

Streathami pussitamine 

Briti politsei lasi pühapäeval kella kahe paiku päeval maha Sudesh Ammani, kes pussitas Londoni lõunaosas Streathamis kolme inimest, kellest ühe vigastused on eluohtlikud. Politsei sõnul oli ühe vigastatu seisund eluohtlik. Kaks teist kannatanut viidi samuti haiglasse ravile, kuid nende vigastused olid kergemad.

Esmaspäeval rünnaku ajakava avalikkusele esitlenud politsei kinnitas, et teadaolevalt lahkus Amman oma elupaigast pühapäeval kella 13.20 paiku. 

Teda asusid koheselt jälitama politseinikud, sest mehel oli liikumispiirang.

Seejärel varastas ta ühest poest noa ning põgenes sellega. 

Poest väljudes eemaldas Amman noa pakendist ning ründas väljas olnud kahte inimest.

«Kauplusesse sisenemisest kuni rünnaku alguseni kulus umbes 60 sekundit. Politseinikud reageerisid sündmusele ning tulistasid ta surnuks umbes 60 sekundit pärast seda, kui ta hakkas inimesi ründama,» teatas politsei.

Sotsiaalmeedias levib mitmeid videoid, kus on näha rünnakupaigas toimunut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles