USA ilmateenistus hoiatab «iguaanisaju» eest (1)

Copy
Külmunud ja puu otsast alla kukkunud iguaan 2018. aastal Florida osariigis Boca Ratonis.
Külmunud ja puu otsast alla kukkunud iguaan 2018. aastal Florida osariigis Boca Ratonis. Foto: Frank Cerabino/AP/Scanpix

Miami ilmateenistus väljastas hoiatuse, mille kohaselt võib Florida osariigi lõunaosas minna täna külmaks ja puudelt hakata alla kukkuma iguaane.

«Ärge üllatuge, kui näete täna õhtul puudelt iguaane alla kukkumas, sest õhutemperatuur võib langeda ühe kuni nelja kraadini,» kirjutas ilmateenistus Twitteris 

Ilmateenistuse teatel võivad iguaanid puudelt alla kukkuda, sest nad on ektotermsed loomad ehk nende kehatemperatuur sõltub väliskeskkonnast.

Kui õhutemperatuur langeb alla nelja soojakraadi, muutuvad iguaanid liikumatuks ja nad võivad puude otsast alla kukkuda, sest nad ei suuda enam okstest kinni hoida. Siiski tõdeb ilmateenistus, et kukkuvad iguaanid ei pruugi olla surnud. Paljudel juhtudel tulevad loomad uuesti teadvusele, kui õhutemperatuur tõuseb.

«Isegi kui nad paistavad surnud - nad on muutnud halliks ja jäigaks - ärkavad nad taas ellu niipea, kui hakkab minema soojemaks ja päikesekiired neid paitavad,» ütles New York Timesile Miami loomaaia pressiesindaja Ron Magill.

Puu otsast alla kukkunud ja hukkunud iguaan Florida osariigis 2010. aastal. Ka sel nädalal ennustatakse Floridas «iguaanisadu».
Puu otsast alla kukkunud ja hukkunud iguaan Florida osariigis 2010. aastal. Ka sel nädalal ennustatakse Floridas «iguaanisadu». Foto: HANS DERYK/REUTERS/Scanpix

Ent kui külm ilm kestab pikemat aega, võib see siiski iguaanidele eluohtlikuks kujuneda, näiteks vähenes iguaanide populatsioon pikalt kestnud külmaperioodi tõttu märkimisväärselt 2010. aastal. Suurematel iguaanidel on paremad võimalused ellu jääda kui väikestel, lisas Magill.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles