VIDEO ⟩ Austraaliat räsivad tolmutormid ja hiiglaslikud raheterad

Copy

Viimastel päevadel on Austraalia linnu tabanud tolmutormid, rahe ja äkktulvad, mis on küll vähendanud riigi kaguosas jätkuvatest maastikupõlengutest lähtuvat ohtu, kuid on jätnud suured piirkonnad elektrita.

Hiljutine rahetorm pealinnas Canberras kahjustas hooneid ja autosid, murdis puid ja põhjustas äkktulvasid. Kriisikeskuse andmetel sai tormis kannatada kaks inimest. 

Raheterad olid nii suured, et põhjustasid vigastusi ka lindudele. Canberra teadlane Tom Swann rääkis CNN-ile, et rahetormi järel toimetati loomaarstide juurde hulgaliselt vigastatud linde.

Canberrast liikus rahetorm edasi rannikulinnade Sydney ja Wollongongi poole.

Vähem kui ööpäev enne rahesadu räsis piirkonda tolmutorm. Canberrast lääne pool kandis tormituul edasi 300 kilomeetri laiust punase tolmu pilve, mis mattis enda alla piirkonna põuahädas linnad Dubbo, Broken Hilli, Nyngani ja Parkesi.

Eile tabas rahetorm ka Austraalia suuruselt teist linna Melbourne´i, oodata on tormide jätkumist. Tormid on põhjustanud äkktulvasid ka Brisbane´is ja Gold Coastis. 

Austraalia on saanud mõningast leevendust maasstikupõlengutele, mis puhkesid septembris ja on nõudnud vähemalt 29 inimelu, hävitanud üle 2600 elumaja ning laastanud 10,4 miljonit hektarit maad. Hiljutised vihmad Uus-Lõuna-Walesi ja Victoria osariigis on aidanud põlengupiirkonda vähendada, kuid ei ole suurpõlenguid kustutanud. 

Austraalia maastikupõlengud ja muud kliimanähtused avaldavad laastavat mõju ohustatud liikide elukeskkonnale ning on viimas nokklooma väljasuremise veerele, näitas keskkonna- ja energiaministeeriumi koostatud uuring.

Enneolematud maastikupõlengud on nõudnud 29 inimohvrit, kuid tekitanud korvamatut kahju ka Austraalia ainulaadsele loodusele. Ekspertide hinnangul hukkus leekides kuni miljard looma. 

Asjatundjate sõnul on ohustatud liikide elualadele põhjustatud täieliku kahju hindamiseks veel vara, kuid praeguseks on selge, et tulekahjud avaldasid ränka mõju 32 kriitiliselt ohustatud liigi elualale.

Peamiselt on ministeeriumi teatel tegemist taimedega, kuid kannatada on saanud ka konnade, merikilpkonnade ja kolme linnuliigi elualad. 49 looma- ja linnuliigi puhul hävis põlengutes üle 80 protsendi nende asualast, veel 65 liigi puhul sai kannatada vähemalt pool nende elukeskkonnast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles