Otse Postimehest ⟩ Investeerimiskelmus on üleilmne probleem, ohvritelt petetakse välja miljardeid

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Eestis levib petuskeem, milles võtab telefonitsi ohvriga ühendust kurjategija eesmärgil neilt raha välja petta. Kuidas pettureid ära tunda ja kui levinud on see probleem Eestis, selgitas Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre. «Kui inimene teeb ülekande ja on segaduses, siis ainus viis, kuidas raha tagasi saada, on koheselt politseid ja panka teavitada,» hoiatas Urmet Tambre.

Millistest riikidest antud petuskeem Eestisse jõudis?

Eesti on maailmast üks osa. Me ei ole üksik saar, et kuhu probleemid ei jõua. See on lihtsalt üks kelmuse liikidest, mis on viimase kahe aasta jooksul Eestisse jõudnud. Enne seda on olnud teised skeemid. Kõik kelmused ja kuriteod, mis maailmas juhtuvad, jõuavad ühel päeval ka Eestisse.

Antud petuskeem on kahe aasta jooksul Eestis uus nähtus?

Telefoni teel tehtavad kelmused on levinud kindlasti kümneid aastaid. Telefonitsi on petetud täpselt sellest ajast, kui telefon leiutati. Aga viimased kaks aastat on jah Eesti elanikud saanud massiliselt kõnesid välismaa numbritelt. Pakutakse siis «investeerimist».

Need kõned tulevad enamjaolt vene ja inglise keeles. Kas see tähendab, et kelmide sihtgrupp on Eesti venekeelne elanikkond?

Kelmid tegutsevad väljaspool Eestit. Eesti keel on niivõrd spetsiifiline, et seda keelt lihtsalt ei osata mujal maailmas. Seepärast on ka «töökeeleks» vene või inglise keel, mida osutatakse maailmas rohkem.

Kõige markantsem näide pärineb Raplamaalt, kus inimeselt peteti välja pool miljonit eurot. Kas see on Eesti mõistes enneolematu summa?

See on tõesti väga suur summa. Üldjuhul kui kelmustega alustatakse, siis inimesed on alguses valmis maksma väiksemaid summasid. Kui tekivad kahtlused ja kõhklused, siis teavitatakse politseid. Need kelmid on väga ohtlikud. Nad üritavad ohvri saada endale «konksu otsa», et inimene ei saaks pika aja jooksul pettusest aru. Tehtud on veebisaidid, kus näidatakse inimesele, et tehtud ülekanne tõesti jõudis investeerimisplatvormile, teenitakse kasumeid jne. Soovitame kõigil, kes on kuhugi investeerinud, seda keskkonda testida. Kas see tegelikult ka töötab või on see «lihtsalt üks sein».

See on siis väga hästi läbimõeldud petuskeem. Kas me saame seda nimetada organiseeritud kuritegevuseks?

Jah, ühtepidi kindlasti. Me usume ja arvame, et tegemist on üle maailma toimiva süsteemiga. Võimalik, et [skeemi plaanis - toim.] lepitakse kokku pimeveebis ja osalevad inimesed üle maailma. Eestis tehakse ka tööpakkumisi: kes on helistajad ja kes on nõus oma pangakontosid laenama selleks, et ülekandeid teha. Üle maailma petetakse inimestelt miljardeid välja. Jutt on väga suurtest summadest.

Milline on nende kelmide tegevusplaan Eestis?

Tänane muster, millega kelmusi toime pannakse, on telefonikõne, üldjuhul on tegemist välismaa suunakoodiga. Üksikud on ka Eesti suunakoodiga. Vene keelt kõnelev inimene pakub investeerimisvõimalust. Ollakse väga intensiivne, agressiivne ja pakutakse kohe võimalust alustada investeerimisega. Palutakse inimesel ka minna kohe arvutisse ja palutakse installeerida üks programm, millega arvuti üle võtta. Läbi selle näidatakse, kuidas kõik teised inimesed saavad rikkaks. Kui see on tehtud, siis läheb üldjuhul juba lihtsamini, sest ohvrile on näidatud kõiki numbreid. Palutaks minna panka jne. Meie soovitus: kui selline kõne tuleb, siis katkestage kohe ära!

Tähendab, et need kelmid on väga osavad psühholoogid?

Selles mõttes on nad ohtlikud küll. Tegelikult nad viivad ohvri nii kaugele, et inimesed teevad ise ülekande. Need platvormid, mis inimestele näidatakse, on kvaliteetselt tehtud ja üks, mida nad veel kasutavad on info Vikipeedias. Nad näitavad, et see ettevõte on tegutsenud juba aastaid, kuhu investeeritakse jms. Nad suudavad ka kommentaariumid luua! Ja ei ole ka harvad juhtumid, kus on olemas eestikeelne kommentaarium, kus kõik kiidavad. «Ka mina sain miljonäriks!». See on tehtud kõik selleks, et inimene viia segadusse ja panna uskuma.

Mis vanusegrupi inimesed on kõige sagedamini selle skeemi ohvriks langenud?

Kui paar aastat tagasi olid need vanemad inimesed, siis täna see ei ole enam nii. Leidub noori, vanemaid, keskealisi ja mehi ning naisi. Ka kõikjal töötavaid inimesi. Ohvriks võivad langeda kõik.

Ja eelmisel aastal langes, kui palju inimesi ohvriks?

Eelmisel aastal langes investeerimiskelmuse ohvriks 169 inimest. See on meile teadaolev number. Kindlasti on veel kahjuks inimesi, kes ei tea, et nad on ohvriks langenud.

On ohvril seda raha võimalik enam kätte saada?

Teoorias ja praktikas on võimalik raha kätte saada ainult siis, kui kohe reageerida. Kui inimene teeb ülekande ära ja on segaduses, siis kohe politseid ja panka teavitada on ainus viis. See on tõesti peaaegu ainus viis, kuidas raha tagasi saada.

Riigil on võimalik lasta ülekanne külmutada või teha õigusabipalve välisriiki, kuhu raha kanti. Saame ka paluda rahapesu andmebürool see ülekanne menetluse lõpuni peatada. Kui raha jõuab teise riiki ja möödub tunde, siis see raha kantakse edasi juba järgmisse riiki, üle maailma laiali. Lõpuks võetakse see raha kuskil sularahaautomaadis välja.

Kas olete saanud ka mõnele konkreetsele kelmile jälile?

Ma ei saa rääkida kõiki detaile, aga kui rääkida rahast, siis ühes riigis oleme suutnud ka arestida üks konkreetne summa ja tegeleme menetlusega, et seda raha uuesti tagasi saada. Aga kõikides riikides ei ole selline kelmuse tüüp kuritegu. Tegemist on paljudes riikides ka tsiviilõigusliku küsimusega. Ehk siis öeldakse, et tegite ise ülekande ja tuleks ise tegutseda rahaga tagasi saamise nimel. Rahvusvaheline koostöö ei lähe just kõige ladusamalt alati kõigide riikidega.

Milliste riikidega koostöö kõige paremini sujub?

Kõige paremini sujub alati meie lähiriikidega, ehk meie naabritega. Kelmus on just eriline selles mõttes, et kõigis riigis ei ole kelmus sellisel kujul üldse karistatav.

Näiteks, millistes?

Näiteks Suurbritannias on ta kindlasti oluliselt keerulisemal kujul. Kahjusummad peavad olema oluliselt suuremad jne. Riik tuleb küll appi, aga mitte nii-öelda kriminaalmenetluse läbi. Kui meie saadame sinna õigusabi, siis ei pruugita sellisel kujul seda täita. Aga see ei tähenda, et me ei saatnud. Alati saadame sinna teavituse pangakontost, mis võib-olla rahapesuobjektiks.

See menetlus ja teavitamine võtab kindlasti väga kaua aega. Millistest perioodist me räägime?

Tõsi. Menetlus on pikk protsess ja see kurjategijate tabamine on samuti pikk protsess. Täna on kõige tähtsam see, et enam keegi ei langeks selle kelmuse ohvriks. Menetlus liigub omasoodu, oma kindlat rada, ja rahvusvahelise koostöö mõttes räägime kindlasti aastatest.

Kas on loodamas ka uued seadused või normid, et selle kelmuse vastu võidelda?

Ei tea küll, et seaduseid ja norme muudetaks, aga Europoli juures on töögrupp kokku kutsutud küll. Eesmärgil teha edukamalt koostööd Euroopa Liidus sees. Kõik riigid, kellel on sama probleem, soovivad, et siis oleks üks ühtne koordinaator. Tänasel päeval on kindlasti ka pangad juba rohkem teadlikud probleemist. Kõik osapooled proovivad, et kahju juurde ei tekiks.

Kas näiteks Lätis ja Leedus on sama petuskeem suureks probleemiks?

Jah. Ka Lätis ja Leedus on sellised petuskeemid. Samuti ka Poolas jne. Tegemist on rahvusvahelise probleemiga ja ainult üheskoos saaksime sellest jagu. Eesti politseil on väga raske teostada menetlustoiminguid kaugel Aasias. Me ei saagi seda teha. Peame paluma abi selle riigi politseilt. Tähtis on, et kõik riigid astuksid selles probleemis ühte jalga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles