Leegid sunnivad Austraalias inimesi pagema merre

Copy
Inimesed põgenemas paadiga Mallacootast Victoria osariigis.
Inimesed põgenemas paadiga Mallacootast Victoria osariigis. Foto: INSTAGRAM @IDASHOPE4STROKE / REUTERS / SCANPIX

Tuhanded puhkajad ja kohalikud elanikud olid sunnitud täna Austraalia kagurannikul lõõmavate leekide eest põgenema randa ja isegi merele, sest maastikupõlengud lõikasid turistide seas populaarses piirkonnas ära maismaal kulgevad pääseteed.

4000 inimest jäi lõksu Mallacoota linna rannale ning veel paljud inimesed otsisid mere äärest pelgupaika leekidest sissepiiratud rannikulinnades kokku 200 kilomeetri pikkusel lõigul Kagu-Austraalias.

Osa paatidega kohalikke elanikke suundus merele, et vältida ohtu oma elule, vahendas AFP. Sotsiaalmeedias rääkisid inimesed, kuidas nad panid rannal oodates päästevestid selga, juhuks kui kiiresti on tarvis merest varju otsida.

Alates eile õhtust on hävinud kümneid majapidamisi ning Uus-Lõuna-Walesi ja Victoria osariigis on kadunuks jäänud vähemalt viis inimest, kui leegid jõudsid rahvarohketesse asulatesse Batemansi lahe ääres.

Kahe inimese hukkumine on leidnud kinnitust – isa ja poeg leiti surnuna Corbargi linnast Uus-Lõuna-Walesi osariigis.

«Väga traagilised asjaolud. Nad ilmselgelt püüdsid teha endast parima, kui leegid lähenesid neile hommiku esimestel tundidel,» vahendas BBC Uus-Lõuna-Walesi politsei asejuhi Gary Worboysi sõnu.

Tuletõrjujad Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigis.
Tuletõrjujad Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigis. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Poole tuhande kilomeetri pikkusel lõigul Batemansi lahest Uus-Lõuna-Walesi osariigis kuni Bairnsdale’ini Victoria osariigis lõõmab üle tosina erakorraliseks hinnatud tulekahju.

Mõnel pool olid leegid sedavõrd intensiivsed ning suits nii tihe, et tulekahju enda tekitatud äikesetormid sundisid peatama põlengute kustutamist õhust, teatas Uus-Lõuna-Walesi osariigi maapiirkondade tuletõrjeteenistus.

Mallacoota linn mattus nii tihedasse oranžikasse suitsu, et päevane aeg näis ööna.

Põlengusuits värvis Mallacootas taeva tulipunaseks.
Põlengusuits värvis Mallacootas taeva tulipunaseks. Foto: JONTY SMITH FROM MELBOURNE / REUTERS / SCANPIX

Võimud kannustasid juba mitu päeva tagasi piirkonnast lahkuma kümneid tuhandeid seal viibinud turiste, kes nautisid mere ääres Austraalias parasjagu kestvat suvepuhkust, kuid paljud on hoiatustest hoolimata siiski jäänud rannikuasulatesse.

«Meil on Mallacootas kolm kiirreageerimismeeskonda, kes hoolitsevad 4000 seal rannal viibiva inimese eest,» selgitas Victoria osariigi kriisireguleerimise volinik Andrew Crisp. «Loomulikult oleme väga mures kogukondade pärast, kes on ära lõigatud.»

Tuletõrjujad võitlemas leekidega Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigsi.
Tuletõrjujad võitlemas leekidega Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigsi. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Väidetavalt käivad ettevalmistused inimeste meritsi või õhu kaudu evakueerimiseks.

Victoria osariigi peaministri Daniel Andrewsi sõnul kaalutakse võimalust, et mereväe alused toimetaks toitu ja vette ning pakuks elektrienergiat ära lõigatud linnadele.

Põlengualade lähistel võib temperatuur kerkida saja kraadini, mis surmaks inimesed juba enne, kui leegid üldse nendeni jõuavad. Victoria osariigi kriisireguleerimise ameti sõnul tuleks ookeani põgenemist käsitleda viimase abinõuna.

Lõõmavad leegid Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigis.
Lõõmavad leegid Nowra linna lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigis. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Mallacoota kohaliku raadio ajakirjanik Francesca Winterson rääkis, et oli jälginud tulekahju lähenemist linnale ja tema oma kodule, püüdes samal ajal edastada hoiatusteateid hoolimata piirkonda tabanud elektrikatkestusest.

Erakordselt ulatuslikud maastikutulekahjud on Austraalias lõõmanud juba mitu kuud, kuid nüüd on kuumalaine ja tugevad tuuled muutnud olukorra katastroofiliseks. Leegid on juba ka miljonilinnade Sydney ja Melbourne’i vahetus läheduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles