VIDEO ⟩ Lahingutegevus põhjustas Süürias uue massipõgenemiste laine (8)

Copy

Enam kui 235 000 inimest on viimase kahe nädala jooksul lahingute tõttu põgenenud Süüria põhjaosas asuvast Idlibi provintsist, teatas ÜRO täna. 

Inimeste massiline põgenemine ajavahemikul 12.–25. detsembrini on jätnud vägivallast haaratud Maaret al-Numani regiooni Idlibi lõunaosas peaaegu inimtühjaks, ütles ÜRO avalduses. 

Piirkonnas viibiva uudisteagentuuri AFP ajakirjaniku sõnul on Idlibi provintsi lõunaosa ja riigi põhjaosa ühendav maantee olnud mitmeid päevi täidetud veoautodega, mis transpordivad inimesi ja nende asju piirkonnast eemale. 

Süüria režiimiväed ja Venemaa on hoogustanud riigi loodeosas asuva opositsiooni peamise kantsi pommitamist alates detsembri keskpaigast. Bashar al-Assadi väed aga on ÜRO üleskutsetest ja augustis sõlmitud relvarahust hoolimata maismaal jõudsalt edasi liikumas.

Alates 19. detsembrist on islamiäärmuslaste käest enda kontrolli alla saadud 19 linna ja küla. Lahingutes on hukkunud kummalgi poolel sadu inimesi. Praegu on Süüria valitsusvägede käes umbes 70 protsenti kogu riigi territooriumist. 

Inimesed on põgenenud ka Maaret al-Numani lähistel asuvast Saraqebi linnast, lisas ÜRO. 

«Inimesed Saraqebist ja selle idapoolsest maapiirkonnast põgenevad nüüd lahingute eest, mis mõjutab järgmisena otseselt nende kogukondi,» teatas ÜRO avalduses. 

Idlib on valdavalt endise Al-Qaeda haru Hayat Tahrir al-Shami (HTS) kontrolli all. 

Prantsusmaa kutsus teisipäeval humanitaartingimuste halvenemise tõttu olukorda provintsis koheselt deeskaleerima.

Idlibis elab umbes kolm miljonit inimest, kellest paljud on aastate jooksul sinna pagenud muudest Süüria regioonidest. Süüria kodusõda on aastate jooksul nõudnud rohkem kui 370 000 inimese elu ja sundinud miljonid oma kodudest põgenema.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles