Otse Postimehest ⟩ Marko Mihkelsoni arvates ei peaks Eesti osalema 9. mail Moskva paraadil (14)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson sõnas saates «Otse Postimehest», et Eesti president ei peaks osalema 9. mai pidustustel Moskvas, kui Eesti peaks kutse saama. «Isiklikust seisukohast ma ei kujuta antud propaganda kontekstis ette, kuidas seista võrdselt Putiniga 9. mail Moskva paraadil,» arvas Mihkelson.

Venemaa president Vladimir Putin ründab tugevalt Euroopa Parlamendi resolutsiooni, mille sisu peab riigipea häbituks valeks Venemaa suunal. Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson peab Kremli süüdistusi lihtsalt ettekäändeks, et hoida elus Venemaa narratiivi Teise maailmasõja põhjustest. 

«Tegelikult praegune Putini tegevus ainult selle Euroopa Parlamendi resolutsiooniga väga ei seostu. Sarnase sisuga rahvusvahelisi avaldusi on tehtud varemgi. Erineval tasandil ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees. Mäletan juba 2006. aastal võtsime vastu resolutsiooni, mis tunnistas rahvusvaheliselt hukkamõistu väärivaks kommunistlikud kuriteod,» selgitas Marko Mihkelson.

«President Putin tõesti tuleb oma viimastes esinemistes korduvalt selle resolutsiooni juurde tagasi, milles on täiesti õigustatult tuletatud meelde, mis 1939. aasta augustist septembrini toimus. Algas Teine maailmasõda ja Nõukogude Liit (mitte küll otseselt Natsi-Saksamaa liitlasena, vaid oma huvidest lähtuvalt) asus rakendama enda jaoks agressiivseid plaane sõjategevuses ennekõike Poola vastu. Hiljem ka Soome vastu,» märkis Mihkelson. 

«Ausalt öeldes ei meenu, et Venemaa oleks peale Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest nii jõuliselt kasutanud oma propagandas Teise maailmasõja temaatikat,» tunnistas väliskomisjoni aseesimees ja lisas, et Putin õigustab sellega oma tänast agressiivset, ekspansionistlikku välispoliitikat.

«Kui mõtleme Ukrainale, Krimmi annekteerimisele ja Venemaa tegevusele Gruusias, Süürias ning laiemalt läänevastasele poliitikale, siis sellega püütakse manipuleerida oma elanikkonda,» arvas Marko Mihkelson ja märkis, et «ega KGB endine alampolkovnik [Vladimir Putin - toim.] oma maailmatajus ei saagi teisiti Teisest maailmasõda mõista.»

Marko Mihkelson kirjeldas, et üheks Putini eesmärgiks on kaitsta seda «tõde», mida sõja lõpust alates Nõukogude Liidus viljeleti. Ka tänase Venemaa koolides õpetatav sisu ei erine sellest, mida õpetati 1960-70-ndatel aastatel. «Ma arvan, et üheks eesmärgiks on kaitsta oma identiteedi kesktelge, mis Venemaal on seotud Teise maailmasõjaga. Ei taheta mõrandada ideoloogiat, et Nõukogude Liit ei ole milleski süüdi,» tõdes staažikas poliitik. 

«Tegelikult on täna ikkagi seos sellega, et järgmise aasta 9. mail toimuvad pidustused Moskvas. Möödub 75 aastat Teise maailmasõja lõpust. Selleks sündmuseks ehitatakse üles pidevat propagandat,» rõhus Mihkelson ja hoiatas, et Venemaa jätkab jõuliselt oma agressiivset välispoliitikat, mille hulka kuulub ka piiride nihutamine.

Poola-vastast retoorikat põhjendas väliskomisjoni aseesimees sellega, et Poola on tänu USA kohalolekule muutunud strateegiliselt palju olulisemaks. «Paratamatult on Poola tõusnud esiplaanile ja läbi selle, et Putini sõnul on neil «trofeed, dokumendid, mis sai Euroopast varastatud siis, kui Saksamaa vallutasime. Läbi selle saab öelda, milline oli Poola diplomaatia enne Teise maailmasõja algust». Need vihjed ja viited on aga savijalgadel,» leidis Mihkelson.

Eesti seisukohalt on Marko Mihkelsoni sõnul hoopis oluline see, kuidas käituvad Baltimaad 9. mail. «Kuidas peaksime käituma situatsioonis, kui Venemaa president saadab kutse Eesti presidendile 9. mai pidustusteks Moskvas? Rõhutan veelkord, et väga oluline on teha koostööd oma lähimate liitlastega nii Euroopa Liidus kui NATO-s. Eesti, Läti, Leedu, Poola peaksid käituma siin ühtselt,» rõhutas Mihkelson.

«Enda isiklikust seisukohast ma ei kujuta antud propaganda kontekstis ette, kuidas seista võrdselt Putiniga 9. mail Moskva paraadil,» järeldas Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles