Sildaru võimalikust aasta naissportlase tiitlist: olen väga elevil!

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Kelly Sildaru hetk pärast karjääri esimese täiskasvanute MM-kuldmedali toonud laskumist.
Kelly Sildaru hetk pärast karjääri esimese täiskasvanute MM-kuldmedali toonud laskumist. Foto: TOM PENNINGTON/AFP

Kolmel korral aasta noorsportlaseks valitud freestyle-suusataja Kelly Sildaru on peafavoriit tänavuse aasta naissportlase tiitlile. Olümpiaalade sportlastest on ta ainus, kes suutis lõppeval aastal maailmameistriks tulla.

17-aastane Sildaru on viimasel kolmel aastal valitud aasta noorsportlaseks, kuid täiskasvanute seas on teiste saavutusi seni kõrgemalt hinnatud. 2016. aastal jäi karjääri esimese Aspeni X-mängude kuldmedali võitnud Sildaru naissportlase valimisel teiseks. Teda edestas kaugushüppes Rio olümpial kuuenda koha teeninud Ksenija Balta. Rahvas andis oma hääle suusatajale, spordialaliidud ja -ajakirjanikud aga kergejõustiklasele.

Tunamullu täiendas Sildaru oma auhinnakappi veel kahe Aspeni X-mängude medaliga (kuld ja hõbe) ning tuli nii renni- kui ka pargisõidus esimest korda juunioride maailmameistriks. Aasta sportlase valimisel teenis ta sama palju hääli kui epeevehklemise MM- ja EM-pronks ning võistkondlik maailmameister Julia Beljajeva. Viigilahutajaks osutusid ajakirjanike punktid, mis andsid eelise Beljajevale.

Mullu oli Sildaru vigastuspausil ja tema tähtsamad võistlused jäid 2019. aastasse. Ent kaks MK-etapi võitu ja peaaegu perfektne esinemine juunioride MMil (kaks kulda ja hõbe) olid piisav saavutus, et mahtuda nominentide hulka. Aasta naissportlaseks valiti lõpuks Pyeongchangi olümpiamängude neljas naine, kiiruisutaja Saskia Alusalu. Sildarut edestasid auhinnatseremoonial veel Katrina Lehis ja Anett Kontaveit.

Karjääri parim aasta

Lõppev aasta oli Tallinna Saksa gümnaasiumi 11. klassi õpilase jaoks aga ebatavaline. Aastat alustas ta Aspeni X mängudel saavutusega, milleks naissuusatajate seas on praegu võimeline ainult tema ise. Ta võitis kolmelt alalt täiskomplekti medaleid, tulles pargisõidus freestyle-suusatamise rekordit tähistava 99 punktiga kullale, rennisõidus hõbedale ning Big Air’is pronksile. Ainuüksi juba ühel võistlusel kolme erineva ala tegemine on ala kontekstis erakordne, kuid tallinlanna võitis kõigilt ka medali.

Suur saavutus tähendas ka suurt pingutust. Aspeni X-mängude kolm võistlusstarti mahtusid 26 tunni sisse. Nende ette ja vahele jäid pikad treeningud. Kokku veetis Sildaru neil päevil lumel keskmiselt kuus tundi päevas.

«See on nii imeline, aga ka nii raske. Vähe unetunde, väsinud keha… Ja nüüd ma tegin selle kõik ära, see on uskumatu!» ütles Sildaru vahetult pärast Aspeni X-mängude Big Air’i pronksi. Just selle medaliga kirjutas ta end järjekordselt X-mängude ajalukku.

Ent «Spordiaasta tähtede» kontekstis on Sildaru suurimaks saavutuseks Park City maailmameistrivõistlustelt võidetud rennisõidu kuldmedal. Midagi pole teha, eestlased hindavad tiitlivõistluste medaleid rohkem kui kommertsvõistlustel saavutatut. MM-tiitel on ka peamine argument, miks peaks Sildaru olema aasta naissportlane.

MM-kuld vajas eneseületust

Sildaru teekond karjääri esimese täiskasvanute MM-tiitlini oli keeruline. Hooprobleemi tõttu pidi eestlanna avaalast ehk Big Air’ist loobuma. Raskete ilmastikuolude tõttu lükati pidevalt edasi pargisõitu, kuni lõpuks otsustati võistlus sootuks ära jätta. See tähendas, et Sildaru ainus võimalus MM-debüüdil medalit hankida oligi rennisõidus, mida ta võrreldes konkurentidega oluliselt vähem harjutab.

Tõnis Sildaru.
Tõnis Sildaru. Foto: Tairo Lutter

Finaalvõistluse viimase vooru eel oli Sildaru pronksmedali juba kindlustanud. Vahetult enne laskumist ütles treenerist isa Tõnis Sildaru tütrele: «Sina otsustad, kas sa tahad olla esimene, teine või kolmas.»

Et tulla aga maailmameistriks, pidi Sildaru viimasel katsel riskima ja tegema triki, mida varem pole teinud ükski naine. Viimasele hüppele minnes säilitas ta hea hoo ja keeras sooritusele veel pool pööret juurde, tehes maandudes switch 1080 triki. Kuna freestyle-suusatamise kohtunikud hindavad uudsust, kajastus see ka talle antud punktiskooris. 95 silma oli piisav tulemus, et jätta selja taha kanadalannast olümpiavõitja Cassie Sharpe.

Hooaja lõpetas Sildaru veel kahe MM-kullaga – ta krooniti juunioride maailmameistriks nii pargisõidus kui ka Big Air’is.

Sildaru puhul võib aga öelda, et sisuliselt on ta oma lühikese karjääri jooksul võitnud nüüd kõik, mis võimalik. Puudu on veel olümpiamedal. «Järgmine samm olekski olümpia, aga sinnani on veel palju aega. Ma ei tea, kas ma tahan enda jaoks nii pikalt ette mõelda (Pekingi taliolümpia toimub 2022. aastal). Pigem tahan endale eesmärki, mis oleks lähemal,» rääkis neiu oma tulevikuplaanidest.

Sel hooajal võtab Sildaru sporditegemist veidi vabamalt. Tema kindel siht on gümnaasium õigel ajal ära lõpetada. Kaasa kavatseb ta teha vaid tähtsamatel võistlustel, milleks on noorte olümpiafestival, Aspeni X-mängud ja juunioride maailmameistrivõistlused.

Millise tähendusega oleks aasta naissportlase tiitel Sildaru enda jaoks? «Ma ei ole selle peale kunagi mõelnud, mis see minu jaoks tähendaks. Aga olen sellest auhinnast unistanud ja olen praegu väga elevil.»

Kelly Sildaru saavutused 2019. aastal

  • Aspeni X-mängude kuld pargisõidus
  • Aspeni X-mängude hõbe rennisõidus
  • Aspeni X-mängude pronks Big Air’is
  • Park City MMi kuld rennisõidus
  • Kläppeni juunioride MMi kuld pargisõidus
  • Kläppeni juunioride MMi kuld Big Air’is
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles