Täna õhtul «Punases sekundis»: ühistranspordis on meie elu bussijuhi käes

Kanal 2
Copy

Kanal 2 saatesarja «Punane sekund» tänaõhtuses 15. osas vaagib saatejuht Madis Kimmel ekspertide abiga ühistranspordivahenditega juhtunud liiklusõnnetusi.

Ühistranspordis on meie elud juhi käes. Me saame aga ise palju ära teha, et ühistranspordi kasutamine oleks turvaline ja mõnus.

Aastal 2018 sai Eesti teedel bussiõnnetustes viga 144 inimest ja peamiseks põhjuseks oli ootamatu pidurdus. Äkkpidurduse korral kiirusel 50 km/h lendab bussis olev kinnitamata objekt, kelleks võib olla ka reisija, sama kiirusega edasi.

Saates uuritakse lähemalt Pärnus toimunud liiklusõnnetust, kus äkkpidurdanud bussis sai vigastada seitse inimest. Lisaks käsitletakse muu hulgas Tartu-Jõhvi suunal liikunud ja ette sõitnud auto tõttu kraavi sõitnud liinibussi juhtumit, milles sai viga kaheksa inimest – õnneks olid vigastused kergemad, kuna kõik reisijad olid turvavöödega kinnitatud. Saated tõdetakse, et Eestis on turvavööde kasutamine bussides kohustuslik juba mitu aastat, kuid see harjumus on siiamaani visa juurduma.

Mis puutub bussijuhtidesse, siis eeldataks, et sellesse ametisse sobivad tasakaalukad, rahulikud inimesed, kes suudavad end kontrollida. Bussijuhi ameti juurde käib ka suhtlus reisijatega ja just tema peab vastutama selle eest, et see, mis bussis toimub, ei seaks ohtu kaasreisijaid.

Kui bussijuhi sõidustiil äratab kahtlust või on ta ilmselgelt üleväsinud või isegi alkoholi tarbinud, siis tasuks esmalt suhelda bussijuhiga ning juhul, kui see ei õnnestu, helistada politseisse.

Saade on Kanal2 eetris täna õhtul kell 20 ning on nii otse- kui järelvaadatav selle artikli vaates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles