Novembri viimasel õhtul tuli Vanemuise väikeses majas vaatajate ette Vaino Vahingu ja Madis Kõivu draama «Faehlmann», mille on lavastanud Margus Kasterpalu. Tartu Postimees jäädvustas lavastamise video ja fotodena, mida toetab sõna.

Esietendusele eelnes teksti vormimine, kunstnikutöö, internetist elektrooniliste sigarite tellimine, poolteist kuud lugemis- ja lavaproove. Samal ajal käis ainukese dekoratsiooni, tuldpurskava kaariku meisterdamine ja kostüümide õmblemine, heli- ja valguskujunduse sättimine, grimmi ja soengute tegemine, peaproovid ja kontrolletendus.

Tartu Postimehel oli võimalus jäädvustada teatrimaagia tekkimist alates oktoobri lõpust, kui lugemisproovis osales Friedrich Robert Faehlmanni uurija Kristi Metste. Lugemisproovide ajal tuli teha trupis näitlejavahetus, sest Margus Jaanovits pidi ootamatult tervislikel põhjustel paariks kuuks teatritööst kõrvale jääma. Tema asemel asus Kreutzwaldi rolli looma Andres Lepik.

Lisaks temale on vaatajate ees Priit Strandberg, Hannes Kaljujärv, Piret Laurimaa, Kärt Tammjärv, Linda Kolde, Marika Barabanštšikova, Karol Kuntsel, Andres Mähar, Karl Robert Saaremäe ja Raivo Adlas.

Lavastaja ja näitlejate kõrval andsid oma osa teatrimaagia loomisesse kunstnik Maret Tamme, valguskunstnik Priidu Adlas, liikumisjuht Janek Savolainen, muusikaline kujundaja Ann Reimann ja inspitsient Kaisa Riivald.

Lisaks neile aitasid sõnal teoks saada ehk näidendist lavastuseks küpseda dramaturg, kunstnik-butafoorid, juurdelõikajad, õmblejad ja kübarategijad, valgus- ja helimeistrid, grimeerijad ja juuksurid, rekvisiitorid, lavameistrid jpt. Lausa ime, et nad kõik oma tegemised õigel ajal üksteist segamata tehtud said. Aga teater ongi ju omamoodi ime, teatrimaagia.

I vaatus: lugemisproovid 30. ja 31. oktoobril

Sisenemiskeeld Vanemuise suure maja proovisaali nr 4 uksel.
Sisenemiskeeld Vanemuise suure maja proovisaali nr 4 uksel. Foto: Kristjan Teedema
Lavastaja Margus Kasterpalu telefoniga ja liikumisjuht Janek Savolainen suletud silmadega valmistuvad prooviks.
Lavastaja Margus Kasterpalu telefoniga ja liikumisjuht Janek Savolainen suletud silmadega valmistuvad prooviks. Foto: Kristjan Teedema
Priit Strandbergi osaraamat.
Priit Strandbergi osaraamat. Foto: Kristjan Teedema
Lehekülg osaraamatust.
Lehekülg osaraamatust. Foto: Kristjan Teedema
Margus Jaanovits ja Andres Mähar uurivad «Faehlmanni», mis ilmus trükist 1984 ja milles on Vaino Vahingu autogramm.
Margus Jaanovits ja Andres Mähar uurivad «Faehlmanni», mis ilmus trükist 1984 ja milles on Vaino Vahingu autogramm. Foto: Kristjan Teedema
Piret Laurimaa (paremalt), Andres Mähar ja Priit Strandberg.
Piret Laurimaa (paremalt), Andres Mähar ja Priit Strandberg. Foto: Kristjan Teedema
Margus Kasterpalu proovib e-sigarit, mille ümber on pandud sädemete püüdmiseks vasktoru, nagu seda tegi omal ajal Friedrich Robert Faehlmann, et mitte Tartut, väikest puust linna põlema panna.
Margus Kasterpalu proovib e-sigarit, mille ümber on pandud sädemete püüdmiseks vasktoru, nagu seda tegi omal ajal Friedrich Robert Faehlmann, et mitte Tartut, väikest puust linna põlema panna. Foto: Kristjan Teedema
Hannes Kaljujärv kuulab teksti.
Hannes Kaljujärv kuulab teksti. Foto: Kristjan Teedema

 

II vaatus: esimene lavaproov, valgus ja heli 6., 13. ja 19. novembril

Esimene lavaproov Vanemuise väikeses majas. Trupiga on liitunud Andres Lepik.
Esimene lavaproov Vanemuise väikeses majas. Trupiga on liitunud Andres Lepik. Foto: Kristjan Teedema
Margus Kasterpalu näitab trupile kaariku kasutamise võimalusi.
Margus Kasterpalu näitab trupile kaariku kasutamise võimalusi. Foto: Kristjan Teedema
Muusikaline kujundaja Ann Reimann.
Muusikaline kujundaja Ann Reimann. Foto: Kristjan Teedema
Lavastuse kunstnik Maret Tamme ja Margus Kasterpalu.
Lavastuse kunstnik Maret Tamme ja Margus Kasterpalu. Foto: Kristjan Teedema
Valguspult on saali tassitud. Selle taga on valgusmeister Imbi Mälk.
Valguspult on saali tassitud. Selle taga on valgusmeister Imbi Mälk. Foto: Kristjan Teedema

III vaatus: kostüümid ja grimm 13. ja 28. novembril

Niidirullid ootavad uusi kostüüme.
Niidirullid ootavad uusi kostüüme. Foto: Kristjan Teedema
Kutsari kostüümi krael on kaunis tikand.
Kutsari kostüümi krael on kaunis tikand. Foto: Kristjan Teedema
Hannes Kaljujärv (vasakult), grimmiala juht Kelly Kullerkupp ja lavastuse kunstnik Maret Tamme aitavad nõu ja jõuga Gretel Persidskil teha Priit Strandbergile grimmi.
Hannes Kaljujärv (vasakult), grimmiala juht Kelly Kullerkupp ja lavastuse kunstnik Maret Tamme aitavad nõu ja jõuga Gretel Persidskil teha Priit Strandbergile grimmi. Foto: Kristjan Teedema

IV vaatus: esietendus 30. novembril

Piret Laurimaa ja Kärt Tammjärv vaatavad esimest korda lavastuse kavalehte.
Piret Laurimaa ja Kärt Tammjärv vaatavad esimest korda lavastuse kavalehte. Foto: Kristjan Teedema
Lavastuse esimene vaatus. Priit Strandberg on Faehlmann ja Hannes Kaljujärv on Kutsar. Kaarik purskab tuld, sest Faehlmann tahab sigarit süüdata.
Lavastuse esimene vaatus. Priit Strandberg on Faehlmann ja Hannes Kaljujärv on Kutsar. Kaarik purskab tuld, sest Faehlmann tahab sigarit süüdata. Foto: Kristjan Teedema
Näitlejate rivi vasak ots esietenduse lõpuaplausi ajal, lilled käes.
Näitlejate rivi vasak ots esietenduse lõpuaplausi ajal, lilled käes. Foto: Kristjan Teedema
Margus Kasterpalu kingib esietenduse peol kõikidele trupi meesnäitlejatele sigari (pildil saab selle Hannes Kaljujärv), naistele aga karbikese trühvleid.
Margus Kasterpalu kingib esietenduse peol kõikidele trupi meesnäitlejatele sigari (pildil saab selle Hannes Kaljujärv), naistele aga karbikese trühvleid. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy