ELU24 KLIIMASTREIGI SÜDAMES ⟩ Lissaboni mäsu 16-aastane korraldaja: mitte planeet ei sure, vaid meie sureme välja! (3)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Tuhanded inimesed, teiste hulgas lasteaialapsed ja pensionärid, täitsid täna Portugali pealinna Lissaboni tänavad, et avaldada oma arvamust kliima soojenemise teemal. Elu24 oli kliimastreigi #fridaysforfuture epitsentris ja küsis meeleavaldajatelt, miks nad muretsevad?

Reede hommik kell 10 Lissabonis - umbes tuhatkond inimest liigub häälekate hüüete ja tantsu ning trummimadina saatel vanalinnas asuvast Largo do Camoes väljakult Portugali parlamendihoone ette. 

Umbes tuhande meremiili kaugusel katamaraani pardal on noor Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg, kes peaks jõudma lähipäevil Portugali ja siis edasi minema Hispaanias Madriidis toimuvale ÜRO kliimakonverentsile.

#fridaysforfuture Lissaboni kliimastreikide üks organiseerijaid, 16-aastane Antonio Assuncao, rääkis Elu24-le, et tema jaoks on see kolmas kord kliimameeleavaldust korraldada. 

Kliimastreigi korraldaja Antonio Assuncao jaoks oli see juba mitmes kord üritust korraldada.
Kliimastreigi korraldaja Antonio Assuncao jaoks oli see juba mitmes kord üritust korraldada. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

«Me streigime, et peatada kliimasoojenemine ja veetaseme tõus. Meie elud on ju ohus, aga nad (poliitikud) ei saa sellest aru,» lisas ta. «Mitte planeet ei sure, vaid meie sureme välja.»

Kui septembris Lissabonis toimunud kliimamarsil, kus osales tuhandeid inimesi, vahistas politse mässu tekkides umbes kakssada inimest, siis 29. novembri meeleavaldus möödus oluliselt rahulikumalt.

«Oluline on valitsusele näidata, et nad ei tee alati meie jaoks parimaid otsuseid,» tõdes Carla Franco (47), kes oli streigile tulnud terve perega.

Carla Franco ja Ines Soeiro, kes esindavad Portugali #parentsforfuture liikumist, tulid streigile koos peredega.
Carla Franco ja Ines Soeiro, kes esindavad Portugali #parentsforfuture liikumist, tulid streigile koos peredega. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

Carla ja tema sõbranna Ines Soeiro (41) kuuluvad Portugali #parentsforfuture liikumisse ja tulid sel korral peamiselt streikivaid üliõpilasi toetama. «Oluline on olla siin, mitte koolis või tööl. See siin on meie tulevik ja meie toetame streikivaid üliõpilasi,» sõnas Ines Soeiro.

Elu24-ga rääkinud Alterea liikumise üks juhte Luis (27) ütles kogu kliimastreiki kommenteerides, et keeruline on öelda, millele täpsemalt kliimastreigi puhul keskenduda. «Meie võitleme Tejo jõe kaldale ehitatava lennujaama vastu. Seal on praegu looduskaitseala, aga valitsust see ei huvita,» tõdes Luis.

Alterea liikumise üks juhtfiguure Luis.
Alterea liikumise üks juhtfiguure Luis. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

Nimelt plaanitakse Lissabonist läbi jooksva Tejo jõe teisele kaldale lähiaastatel ehitada uus lennuväli, mis peaks valitsuse hinnangul Portugali turismile hästi mõjuma.

«Neid (valitsust) huvitab vaid turistidelt kätte saadav raha. Kui nende plaan läbi läheb, siis on 50 aasta pärast sealne loodus hävinenud. Kõik need tehingud, mis on uue lennujaamaga seotud on ju seadusevastased, see kõik on räpane,» rääkis Luis Elu24-le.

Kust tulid paberlennukid ja punased sallid?

Alterea liikumise, mis võitleb lendamise ja lennukite liigse kasutamise vastu, sümboliks on saanud paberlennukid.

«Ühel hiljutisel meeleavaldusel hakkasid meie liikmed ühe valitsuse liikme pihta lennukeid loopima ja sealt tekkis meil traditsioon hakata meeleavaldustel just paberlennukitega käima,» selgitas Luis.

Umbes poolekilomeetrise teekonna ajal jäi Elu24 kaamera ette ka punast salli hoidnud Saksamaalt Portugali sõitnud 29-aastase Josefin, kelle jaoks ei olnud see esimene kliimastreik, kus ta osaleb. «Olen seni kahel streigil käinud. Kui see tänane streik oleks toimunud näiteks Berliinis, siis oleksin sinna läinud,» rääkis Josefin.

Saksamaalt Lissaboni kliimastreigile sõitnud Josefin.
Saksamaalt Lissaboni kliimastreigile sõitnud Josefin. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

Naise sõnul on suurimaks probleemiks kliimasoojenemise juures fossiilsed kütused. «See ongi peamine kurja juur. Nad teevad lobby sellele ja miski ei muutu,» sõnas Josefin ja lisas, et temal ei oleks selle vastu midagi, kui üle maailma kehtestataks CO2 maks.

«Kuna punane sall on kõige erksam värv, mis silma hakkab, siis me valisime selle oma sümboliks,» selgitas punase pika salli tagamaid 53-aastane Vera, kes on muide ise umbes sada meetrit salli kudunud.

Mitmel kliimastreigil osanemud Vera on üks punaste sallide kudujatest.
Mitmel kliimastreigil osanemud Vera on üks punaste sallide kudujatest. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

«Need punased sallid on käinud igal pool maailmas, näiteks lisaks Lissabonile on lähim koht London. Ja igal pool me koome salle juurde ning ühendame need siis,» rääkis Vera.

Kokku on praeguseks salli ligi kilomeetri jagu. Vera ise on endale kaela tõmmanud aga punaste kootud mereelukatega salli, mis naise sõnul sümboliseerib just seda, et mereelukad on kõige suuremas ohus.

Elu24-ga rääkinud autorendiäri pidav 62-aastane Jóse peab Lissaboni suureks probleemiks seda, et linnavalitsus ei taha, et autod kesklinnast kaoks. «25 protsenti linna eelarvest tuleb parkimistasudest, seega, mika nad peaksid tahtma sellest loobuda,» osutas ta.

Autorendifirma omanik Jóse.
Autorendifirma omanik Jóse. Foto: Hetlin Villak-Niinepuu/Elu24

Mehe sõnul on probleemiks ka see, et inimesed on mugavad ja armastavad reisida. «Mulle meeldib ka lennukiga igal aastal kuni viis korda kuskile sõita. Aga see ei ole tegelikult õige,» tunnistas Jóse pattu.

Mehe arvates on just poliitikud need, kes planeeti tapavad, sest neid ei huvita näiteks seegi, et veetase tõuseb. «Me hävitame oma elukohta, aga ei ei ole ka valmis selle päästmiseks vajalikke samme tegema,» lausus Jóse.

Leiti aega ka mediteerimiseks

Mõned radikaalsemad noored otsustasid hetke emotsiooni ajel ka reklaamtulpade otsa ronida ning seal oma meelsust näidata. Kas see aga paari parlamendihoonest väljunud poliitikuni jõudis, on vaid poliitikutele teada. 

Siiski leidis umbes kümmekond noort protestimise vahel aega ka mediteerimiseks.

Elu24-ga rääkinud Portugali ajakirjanike hinnangul peitus põhjus, miks seekordne meeleavaldus oli rahulikum ja vaiksem, ilmselt selles, et see korraldati kiiruga ja vaid mõne päevaga. Veel esmaspäeval ei teatud streigi toimumisest midagi. Jutud hakkasid levima alles kolmapäeval.

Üks, mida noored lubasid, oli see, et Greta Thunbergi Lissaboni saabudes tullakse ülemaailmse liikumise algatanud noort tervitama ja talle toetust avaldama. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles