«Punane sekund» osa 13: nähtamatud jalakäijad pimedal teel

Kanal 2
Copy

Kanal2 saatesarja «Punane sekund» tänaõhtuses 13. osas arutleb saatejuht Madis Kimmel selle üle, kuidas jalakäijad pimedaoludes autojuhtidele nähtavaks muuta.

Kas teadsite, et lähitulede valguses näeb juht helkurita jalakäijat alles 30 meetri kaugusel? Linnakiirusel 50 km/h ja ideaalsetes oludes tähendab see seda, et auto saab pidama 26-28 meetri pärast. Maanteesõidul 90 km/h pikeneb pidurdusteekond aga kahekordselt 50-60 meetrini ning kokkupõrge jalakäijaga toimub maksimumkiirusel – see vähendab ellujäämise tõenäosust aga nullini.

Rallipargi Autokooli juhi Meeldis Kelderma korraldatud kolmest katsest nukuga ilmnes, et ilma helkurita tumedat kuju võis maanteesõidul lähituledega sõites märgata teepervel heal juhul 2 sekundit enne kokkupõrget. Kui nukule riputati külge helkur, märkas madis Kimmel teda juba 28 sekundit enne möödumist. Helkurvestiga varutatud nukku oli näha aga juba väga kaugele.

Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Darja Lukašenko-Tšistotin märkis, et helkurite puhul tuleks igal juhul üle kontrollida selle vastavus ELi sertifikaatidele – seda tähistab pakendil olev märk CE. Kodustes oludes on kõige lihtsam helkureid testida mobiili taskulampi silmade kõrgusel sellele suunates: kui valgus peegeldub tagasi, siis on helkurist kasu.

Helkurit võiks kanda 50-80 sentimeetri kõrgusel maapinnast. Kuid ka helkurit kandes tuleb olla veendunud, et juht on sind kui jalakäijat märgaud.

Koost politseiametnikega analüüsitakse saates mitmeid traagilisi liiklusõnnetusi, mille üheks põhjuseks oli nähtamatud jalakäijad.

Tänaõhtune saade on nii otse- kui järelvaadatav ka selle uudise vaates. Kanal2 eetris on saade kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles