Valitsus vabastas maaeluministeeriumi kantsleri ametist, president palus talt selle eest vabandust (155)

Copy

Valitsus vabastas ametist maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti, ühtlasi tegi peaminister Jüri Ratas ettepaneku vabastada ametist maaeluminister Mart Järvik. President Kersti Kaljulaid allkirjastas täna õhtul Kadriorus Järviku ministriametist vabastamise otsuse.

President Kersti Kaljulaid palus täna õhtul Kadriorus ajakirjanike ees tehtud avalduses ametist vabastatud maaeluministeeriumi kantslerilt Illar Lemettilt vabandust selle eest, kuidas riik temaga käitus.

«Ma allkirjastasin just siin teie ees otsuse number 510 ja vabastasin peaministri ettepanekul ametist maaeluminister Mart Järviku. Aga ma ei taha täna üleüldse rääkida Mart Järvikust. Ma ei taha ka Illar Lemettist rääkida rohkem, kui tema ees vabandada. Selle eest, kuidas tema riik on temaga täna käitunud,» ütles Kaljulaid.

Riigipea sõnul said Eesti riiki teenivad inimesed tänase valitsuse otsusega teada, et kui nad kaitsevad õigusriiki, lähtuvad ametnikueetikast ja ametivandest ja juhivad tähelepanu poliitikute möödalaskmistele, siis saab neist valitsuse jaoks juhtimisprobleem.

«On lubamatu, et ministri ebakompetentsusele ja võimalikule korruptsioonile tähelepanu juhtinud riigi tippametnikust tehakse poliitilise kauplemise osa. Kui selline käitumine muutub mustriks, siis on meil kõigil põhjust muret tunda,» ütles riigipea.

Ta märkis, et valitsus tegi maaeluministeeriumi kantsleri ametist vabastamise otsusega omaenda ja ühe ministri probleemist terve ühiskonna probleemi ning see jääb talle sügavalt arusaamatuks ja vastuvõetamatuks.

Vastates küsimusele, kas tänaste sündmustega algab Eestis niinimetatud ametnike suukorvistamise ajajärk, vastas Kaljulaid, et ta seisab selle eest, et seda ei juhtuks.

«Kantsler kaitses riiki poliitikute omavoli eest. Formaaljuriidiliselt on kindlasti võimalik tänast sammu põhjendada. Samamoodi tegi kantsler kindlasti samme, mis on võib-olla kellegi jaoks kaheldavad. Tõepoolest, ka minule on riigi tippametnikud seda muret väljendanud,» ütles Kaljulaid.

Ta avaldas lootust, et valitsuse tänastest sammudest ei kujune mustrit. «Ma panen seda valitsuse ja riigikogu liikmete südamele. Riigikogul on siin riigis kõik tööriistad, mida on vaja selleks, et niimoodi ei läheks. Riigikogu käes on vabariigi valitsuse ministrite tööpostid ja nende püsimine nendes ametites,» ütles president.

Valitsus otsustas täna hommikul erakorralisel telefoniistungil vabastada maaeluminister Mart Järviku ettepanekul ja koostöö mittelaabumise tõttu tänasest ametist kantsler Illar Lemetti. Ratas teatas ka, et saatis presidendile minister Järviku ametist vabastamise otsuse.

Peaminister Jüri Ratas kommenteeris olukorda täna kell 10.40 alanud pressikonverentsil. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme jagas samuti olukorra kohta selgitusi.

Tema sõnul oli Lemetti süüdi ministrile vastutöötamises. Et sellist olukorda rohkem ei juhtuks, tuleb Helme sõnul muuta avaliku teenistuse seadust. 

Järvikul Helme süüd ei näe. Erakond on jätkuvalt lahkuva ministri selja taga ja talle leitakse EKRE sees kõrgetasemeline töö, märkis ta. 

EKRE esimees ütles, et neil on nii ministrikandidaat kui ka kantslerikandidaat olemas. Uue ministri nimi käiakse välja alles järgmisel nädalal.

Valitsus teatas, et avaliku teenistuse seaduse järgi saab kantsleri enne tähtaega teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul nende koostöö ei laabu ning ministri ja kantsleri koostöötamise algusest on möödunud vähemalt pool aastat. Maaeluminister Mart Järviku hinnangul ei laabu tema koostöö kantsler Illar Lemettiga. Pool aastat koos töötamisest möödus 29. oktoobril.

Möödunud nädal esitles riigisekretär Taimar Peterkopi eestvedamisel töötanud uurimiskomisjon Järviku tegemiste raportit, kust selgus, et minister on avalikkust oma väidetega eksitanud ning ületanud oma pädevust. 

Kommentaarid (155)
Copy
Tagasi üles