Fotod ja video: pianist Arko Narits andis kümnetunnise mammutkontserdi (4)

Postimees
Copy

Täna hommikul kell kaheksa alustas pianist Arko Narits oma kümnetunnist klaverikontserti, millega ta esitas 840 korda Erik Satie teost «Vexations».  

Pianist Arko Narits tegi täna antud soolokontserdiga seda, mida 70 aastat peeti võimatuks: mängis üksinda 840 korda helilooja Erik Satie teost «Vexations». Kontsert algas hommikul kell kaheksa ja lõppes õhtul kella kuue paiku. Teost on Eestis varem esitatud ansamblina või vahetustega mängides, aga mitte kunagi varem soolokontserdina.

Naritsa kontsert leidis aset Tallinna lennujaamas. Pianist on tegelikult lennujaama kogukonnale tuttav – ta on varem töötanud lennujaama turvakontrollis ja kogu lennujaama personal elas tema osalemisele kaasa ETV saates «Klassikatähed». Tosin aastat muusikale pühendunud Narits õpib alates sellest sügisest piloodiks. 

Prantslane Erik Satie (1866–1925) oli ekstravagantne helilooja ja pianist. Kontserdil esitatud teos «Vexations» (eesti keeles «Meelehärmid») valmis 1894. aastal. Mõistatuslikul üheleheküljelisel noodil on tekst: «Et mängida seda motiivi 840 korda järjest, on soovitatav end eelnevalt ette valmistada – sügavaimas vaikuses, läbi tõsise liikumatuse.» («Pour se jouer 840 fois de suite ce motif, il sera bon de se préparer au préalable, et dans le plus grand silence, par des immobilités sérieuses»). Korduste arv tundub sedavõrd äärmuslik, et tänapäeval kiputakse arvama, et tegu oli kirjaveaga või polegi teos üleüldse mõeldud avalikuks esitamiseks.

Kui 1963. aastal «Vexations» esimest korda kontserdiformaadis ette mängiti, musitseerisid vaheldumisi üksteist pianisti ning kokku kestis kontsert peaaegu 18 tundi. Enamasti esitataksegi teost vahetustega, üksikesitamine on harvem ja hulljulgem. Seesugune ettevõtmine paneb pianisti proovile viimase piirini, väljakutse on keeruline nii kehale kui ka vaimule, kui kümne tunni jooksul ei peatu muusika hetkekski.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles