EKRE esitab väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaadiks Kaimar Karu (38)

Copy

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) esitab väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadiks pikaajalise rahvusvahelise kogemusega eksperdi ning infotehnoloogia juhtimise arengunõustaja Kaimar Karu.

Äriregistri andmetel Kaimar Karu ei kuulu ega pole kunagi kuulunud ühtegi erakonda.

Kaimar Karu ütles Postimehele, et ettepaneku ministriks asuda sai ta eelmisel laupäeval Tartus, kus toimus EKRE volikogu. «Olin ka ise sel ajal Tartus, saime kokku EKRE esindajatega, rääkisime teemast, nad küsisid, kas olen nõus kaaluma ministriks asuda ja ma olin valmis seda tegema,» ütles Karu.

Ministrina tahab Karu leida võimaluse, kuidas aidata osapooli paremini koostööd teha, kuna ettevõtjate ja ametnike koostöö ei suju alati. Samuti soovib ta maailmale teadvustada laiemat pilti Eestist.

«Meie praegune kuvand on, et oleme roheline metsane riik, kes teeb head ITd. See on ülihea kuvand, aga neid ettevõtjaid, kes ITga ei tegele, see väga ei aita,» lausus ta.

Parteitu Karu möönis, et tal on EKREga olnud jutuks partei liikmeks astumisest, kuid otsust ei ole ta veel teinud.

«Ma pole varem poliitiline inimene olnud. Ma ei ole Eesti päevapoliitikaga väga kursis, aga ühtteist ikka jälgin. Mulle tundub, et on hea, kui poliitikasse tuleb uut verd. EKRE on uus veri. Saan aru, et kõigile uus lähenemine ei meeldi. Uus veri aitab asju paremuse poole nügida ja pikaajalised takistused likvideerida,» lausus ta.

Karu nentis, et arvestades tema kahe eelkäia lühikeseks jäänud karjääri ministrina, tunneb ta survet, kuna kõigi pilgud on tema tulevasele ametile pööratud.

«IT-ettevõtted, idufirmad, kodanikud ja ametnikud ootavad. Ma ei oska kommenteerida, mis toimus enne mind. Üritan seda tööd võimalikult hästi teha, selle käigus ka kauem vastu pidada. Ma olen üks neist inimestest, kes on suutnud edukalt siduda humanitaarhariduse ja tehnoloogiakarjääri. Me loome sageli tehnilisi lahendusi ilma küsimata, miks. Filosoofid, küsivad «miks?». Kui me küsiks rohkem «miks?», siis me teeks vähem halbu asju ja rohkem häid asju,» rääkis Karu.

39-aastane Kaimar Karu on IT-sektoris töötanud erinevates rollides – spetsialistist juhini, tarkvara-arendusest teenuste juhtimiseni – üle 20 aasta. Lisaks era- ning avaliku sektori praktilisele kogemusele on ta koolitanud ja konsulteerinud Eesti riigiasutusi. Karul on teadusmagistrikraad filosoofias Tartu Ülikoolist.

Peaminister Jüri Ratas ning väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaat Kaimar Karu.
Peaminister Jüri Ratas ning väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaat Kaimar Karu. Foto: Jüri Ratase Facebooki lehekülg

Viimased kuus aastat on Karu elanud ja töötanud Londonis, kuhu ta kutsuti juhtima tooteportfelli ja strateegiat riigikantselei ning suurfirma Capita vastloodud ühisettevõttes AXELOS. Viimasel kahel aastal on ta jätkanud rahvusvahelistel konverentsidel esinemist ning parimate praktikate jagamist, kuid igapäevaselt pühendunud strateegilisele konsultatsioonile ja juhtimiskoolitustele.

Varem on ta töötanud ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis IT-osakonna juhataja asetäitjana, Rootsi koolitusfirma BiTA Service Management Eesti tütarfirmas tegevjuhina, täitnud juhatuse liikme ning presidendi rolli mittetulundusühingus itSMF Estonia ning konsulteerinud Skype'i teenusehalduse protsesside ja praktikate parandamisel enne ja pärast Microsoftiga ühinemist.

Krediidiinfo andmetel on Kaimar Karu Mindbridge OÜ juhatuse liige ja osanik, itSMF Estonia MTÜ juhatuse liige ja alates tänavu 6. septembrist Hariduse Infotehnoloogia SA nõukogu liige. Krediidiinfo andmebaasis Kaimar Karul maksehäireid või maksuvõlgu ei ole, samuti ei kehti tema suhtes äri- või ettevõtluskeelde.

«Usun, et võimalusi Eestile ehk riigile, kus ma olen omandanud hea hariduse ning oma eduka karjääri aluseks oleva töökogemuse, sellisel tasemel tagasi anda, ei tule ette just väga tihti,» põhjendas Kaimar Karu oma otsust võtta vastu väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri ametikoht.

Karu osutas, et igal pool maailmas viiakse tema päritolu kuuldes teema kohe Eesti IT-lahendustele.

«Mujal riikides teatakse Eestit kui IT-alaselt võimekat ja eesrindlikku riiki ning selleteemalisi kommentaare on eestlasena rõõm kuulda. Rääkides aga oma Eesti sõprade ja tuttavatega, kes neid digilahendusi arendavad või kasutavad, on selge, et palju tööd on veel teha. Meile pioneeristaatuse toonud taristu vajab uuendamist, tarkvara arenduse praktikad ülevaatamist, initsiatiivide rahastamise põhimõtted efektiivsemaks muutmist, teenuste kasutajakogemus olulist parandamist,» ütles Karu.

«Pidevalt arenev digivõimekus, turvaline ärikeskkond ning globaalne tuntus innovatsioonikeskusena aitavad Eesti ettevõtetel leida uusi võimalusi oma toodete ja teenuste ekspordiks,» ütles Karu.

Ta lisas, et minister ei saa võtta enda kanda tootearendusstrateegiat, kuid ta saab teha tööd selle nimel, et ettevõtjatel on piisavalt informatsiooni rahvusvahelise turusituatsiooni kohta, et potentsiaalsed äripartnerid on teadlikud Eesti tugevustest ning et nad on valmis läbirääkimiste laua taha tulema.

«Meil on olemas tugev tehnoloogiline ning mainekujunduslik vundament, millele ehitada. Soovin omalt poolt kaasa aidata sellele, et see, mida me enda kodanikele ning teistele riikidele edaspidi pakkuda saame, vastaks varemloodud kuvandile, ning et Eesti näitaks jätkuvalt eeskuju ning suudaks kanda eduka IT-riigi ning usaldusväärse partneri tiitlit,» ütles Karu.

Kaimar Karu jättis Jüri Ratasele hea mulje

Peaminister Jüri Ratase sõnul on väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat Kaimar Karu on jätnud talle mulje, et ta mõistab selle ameti kaalukust,

«Kohtusin täna USA visiidilt naastes Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat Kaimar Karuga. Antud ministri vastutusala puhul on tegemist meie riigile ja erasektorile väga oluliste valdkondadega, mis vajavad rohket tööd ja täit pühendumist. Mulle jäi kokkusaamisel mulje, et Kaimar Karu mõistab talle pandavaid lootusi ning selle ameti kaalukust meie riigi eduloo kujundamisel ja majanduse arendamisel,» märkis Ratas.

Kommentaarid (38)
Copy
Tagasi üles