Galerii ja video: Elva koolipere korraldas maailmameistriks tõusnud Martin Järveoja emale liigutava üllatuse

Lenel Karu
, reporter
Copy

Teisipäeva hommikul kogunes Elva gümnaasiumi pere tavapärasest varem, et võtta rõõmuhüüetega vastu äsja Ott Tänaku kaardilugejana autoralli maailmameistriks tõusnud Martin Järveoja ema, õpetaja Marge Järveoja. Otse Katalooniast saabunud Järveoja oli üllatusest pisarateni liigutatud.

Koolimaja fuajee seina ehtis varahommikul silt «Marge ja Martin! Oleme uhked, et tõite maailmameistri tiitli Elvasse!» ning direktor Tarmo Post ootas kannatamatult, lillekimp käes.

Armas žest

Õhupallide ja plakati paikasättimisega oli päev varem ametis olnud suurem osa kooliperest. «Eile veel olime siin põlvili ja meisterdasime silti Margele,» rääkis Elva gümnaasiumi direktor Tarmo Post. Tema sõnul oli üllatustervitus kogu kollektiivi idee. «See on ju loomulik, iga linn tervitab oma suuri võitjaid. Nagu Tõrvas võeti vastu Magnus Kirt, ei jää Elva alla Järveojade tunnustamises,» jätkas koolijuht.

«Ma värisen täiesti. See, siin on minu jaoks veel ärevam hetk, kui oli powerstage´i finiš pühapäeval,» kirjeldas Marge Järveoja esimesi muljeid.

Teisipäeva hommik oli Elva õpilastele samuti eriline, sest igaüks, kes uksest sisse astus, pidi kiiresti rõivad riidehoidu viima ja tagasi fuajeesse kiirustama. Koos harjutati mitu korda tervituslauset ning koridoris kõlas Queeni aegumatu lugu «We Are the Champions».

Mõni minut enne kaheksat tuli vihje, et õpetaja Järve­oja on kohal. «Ta pargib autot, ruttu, kas kõik on valmis?» kostis rahvamassi seast.

Õnnepisaratest tulvil

Siis astus Marge Järveoja üle lävepaku, seisatas ja puhkes rõõmust nutma. Ta oli silmanähtavalt liigutatud ning kallistas igal sammul väikseid koolijütse. Õpilased lugesid ette tänusõnumi ja direktor Post ulatas õpetajale lilled. Maailmameistri ema seisis õnnitlejate keskel sõnatult ning pühkis õnnepisaraid. «Ma värisen täiesti. See, siin on minu jaoks veel ärevam hetk, kui oli powerstage´i finiš pühapäeval,» kirjeldas ta esimesi muljeid ning kinnitas, et poleks eales arvanud, et koolipere sellise žesti korraldab.

Tervituste järel kogunes koolipere aulasse, kus vaadati Ott Tänaku ja Martin Järveoja viimase kiiruskatse ja maailmameistriks kuulutamise videosalvestist. «Tõstke käsi püsti, kes vaatasid pühapäeval televiisorist ralli viimast etappi,» lausus direktor. Ligi kolmveerand saalis olnutest tõstis käe. Tarmo Post rõhutas õpetajate ja õpilaste ees kõneledes, et selline saavutus on oluline kogu Eestile ning sütitab kindlasti suurteks tegudeks järgmisi sangareid.

Pere toetus

«Ott ja Martin näitasid, et pole vahet, kust sa pärit oled, olgu see Saaremaa, Elva või muu väike koht Eestis,» ütles koolijuht. «Kui sul on suur eesmärk ja teed selle nimel meeletult tööd, ei anna kunagi alla, siis on kõik saavutatav. Aga veel midagi peab olema – pere meeletu toetus. Ilma selleta pole võimalik võite saavutada.»

Marge Järveoja tänas kõiki ning tõdes, et poja teekond tiitlivõidule pole olnud kerge. «Mina pole olnud kõrvalseisja, olen eelkõige ema. Aga rallispordis ei sõltu kõik alati sõitjast üksi,» rääkis ta. «Mulle jääb elu lõpuni meelde Hispaania ralli, kus nad juhtisid, aga rehv purunes. Martin oli niivõrd löödud, et ei rääkinud sõnagi ja isegi ei lehvitanud mulle. Mu süda pidi lõhkema.»

Ema sõnul oli poja esimene unistus sõita hoopis madala klassi autoga, nüüd on ta aga WRC maailmameister.

Martin Järveoja isa, Elva vallavanem Toomas Järveoja on praegu puhkusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles