Kahe noore naise, Mirjami ja Maria sarnaselt alanud, ent erinevalt lõppenud käekäigu ajateenistuses jäädvustas 11 kuu jooksul kaameraga Postimehe video- ja fotograaf Erik Tikan.

Tehes dokumentaalfilmi ajateenistusest, võib olla kindel, et lugu tuleb sealt kindlasti. Aga milline?

2018. aasta juulis otsustasin jälgida kahe naise, Mirjami ja Maria käekäiku üheteistkuulises teenistuses. See polnud lihtne ülesanne, ent kuna mul on kaitseväe taust, sain jala n-ö ukse vahele.

Mirjam ja Maria hoidsid teenistuse alguses kokku. Mirjam oli algul väga südikas ja võib-olla olid tal kaitseväe suhtes natuke idealistlikud ootused. Maria oli märksa tagasihoidlikum.

Naiste filmimine sarnanes loodusdokumentaali tegemisega, sest tundsin iga kord, et alustan nullist. Õhus oli palju ebamugavustunnet ning kaamerat peljati. Mu esimesed tunnid möödusidki tavaliselt oma objekte luurates. Filmisin puid ja põõsaid ning ootasin hetke, millal minu kohalolekuga harjutakse. Et paremini seltskonda sulanduda, kandsin ka ise vormi, kasutasin kamuflaaži, roomasin ja jooksin koos nendega. Nii mõnigi kord tuli eksinud ajateenijatega poole ööni mööda metsa tuiata.

SUVI

Mirjami ja Maria teed läksid lahku noorteaja viimasel rännakul, mille Mirjam katkestas, aga Maria edukalt lõpetas. Siis läks Maria nooremallohvitseride kursusele ning Mirjam tarkvaraarendusega tegelevasse üksusesse. Nende edasine teenistus erines kui öö ja päev. Kui Mirjam veetis enamiku teenistusest arvutiekraani ees, siis Marial tuli elada tavalist jalaväelase elu: kaevikud, orienteerumised ja lahinglaskmised. Kuid katsumused ja vastutus loovad iseloomu.

SÜGIS

Kui alustasin talvist võtteperioodi, mil Mariast oli saanud jaoülem, oli tema muutus märkimisväärne. Enam polnud mul vaja metsas esimesi tunde surnuks lüüa, vaid ta tuli minuga ise uljalt rääkima. Jalaväelaste vahel oli silmatorkav lähedus ning uuem lähenemine väljaõppele, kus sõdurid peavad rohkem ise mõtlema, tõi tulemuse, et paljudele läks nende teenistuskäik tõesti korda.

TALV

Mirjami üksusega nii lihtne polnud. Esmalt oli keeruline üldse filmima pääseda ja kui kohale jõudsin, oli nende päev tehtud võimalikult sisutühjaks, et midagi salastatut ekraanile ei jõuaks. Kui ajateenistus sarnaneb rohkem tööga, siis saavad sõduritest kolleegid, mitte kamraadid ning seda on kõrvalt vaadates tunda.

Kui Mirjami teenistus lõppes kaaslastega sarnaselt ehk igaüks läks oma teed, siis Maria otsustas jääda oma väeossa üleajateenijaks.

KEVAD

Kommentaarid (1)
Copy