Video: kogu maailmas vahistati sadu kliimaprotestijaid (6)

Copy

Täna pidasid politseinikud mitmel pool maailmas kinni kliimarühmituse Extinction Rebellion meeleavaldajaid.

Sydney kesklinnas osalesid sajad inimesed istumisprotestil, millelt politsei inimesi minema lohistas. Hiljem esitati süüdistus 30 inimesele. Brisbane'is aheldas väike grupp aktiviste end silla külge. Politsei teatel peeti seitse inimest kinni ja neile esitati süüdistused.

Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis aheldasid meeleavaldajad end roosa auto külge. Politsei teatel peeti 30 inimest kinni, kuid süüdistusi neile ei esitatud.

BBC teatel vahistati Hollandi pealinnas Amsterdamis 50 protestijat, kes olid suure sõidutee keskele telgi püstitanud. Londonis aga vahistati lausa 135 inimest, kes olid end juba varahommikul aheldanud autode või Westminsteri silla külge. 

Kaks nädalat proteste

Extinction Rebellion plaanib järgmise kahe nädala jooksul korraldada protestiaktsioone 60 linnas üle maailma, peamiselt Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Austraalias, aga ka Indias, Argentinas ja Lõuna-Aafrikas. Seejuures arvatakse, et protestidest võiks ainuüksi Londonis osa võtta kuni 30 000 inimest.

Extinction Rebellion

Kirjeldab end kui mitte-vägivaldset aktivistide liikumist

Soovib kliimaneutraalsust aastaks 2025

Facebookis jälgib liikumise tegemisi 298 000 inimest

Aprillis vahistati nende korraldatud meeleavaldusel Londonis 1130 inimest

Tegevust alustati aastal 2018

Järgmise kahe nädala jooksul korraldatakse protestid 60 linnas

Allikas: BBC Research

Austraalias plaanitakse sel nädalal protestide käigus etendada mesilaste massisuremist, korraldada alastiparaad ja planeedi matuse rongkäik.

«Oleme proovinud petitsioone, lobitööd ja rongkäike, aga nüüd on aeg otsakorral,» ütles Austraalia aktivist Jane Morton. «Meil ei ole muud valikut kui mässata, kuni valitsus kuulutab välja kliima- ja keskkonna hädaolukorra ja võtab kasutusele meetmeid, mis on meie päästmiseks vajalikud,» lisas ta.

Austraaliat juhib konservatiivne valitsus, mis on vältinud kliimameetmete vastuvõtmist ja toetanud kivisöesektorit. Peaminister Scott Morrison jättis läinud kuul minemata ÜRO kliimatippkohtumisele, sest tal ei lubatud seal kõnet pidada.

Extinction Rebellioni tegevus Austraalias on viinud konservatiivsete poliitikute üleskutseteni lõpetada meeleavaldajatele hüvitiste maksmine ja nad avalikult häbiposti panna.

«Tuleks võtta nende inimeste nimed ja pildid ning levitada neid nii kaugele kui võimalik, et me saaks neid häbistada,» ütles Austraalia siseminister Peter Dutton läinud nädalal. «Häbistada selle pärast, mida nad teinud on, sest nad tegutsevad väljaspool seadust ja on vastuolus kogukonna standarditega. Andke nende peredele teada, mida te nende käitumisest arvate,» ütles minister.

Queenslandi osariigis kaalutakse karmimaid karistusi meeleavaldajatele, kes häirivad tipptunni ajal liiklust. Sydney politsei asekomissar Mick Willing süüdistas meeleavaldajaid enda ja teiste ohtu seadmises ning hoiatas, et tulevikus selliseid häirivaid proteste ei sallita.

Kliimakatastroofi väljakuulutamine

Eilne niinimetatud protestide avatseremoonia tõi Londoni kesklinnas tänavatele sadu inimesi. Londonis plaanitakse lisaks meeleavaldustele valitsusametite ees blokeerida ka olulised liiklussõlmed, nende seas Westminsteri ja Lambethi sild.

Pariisis hõivasid sajad aktivistid nädalavahetusel kaubanduskeskuse, kus panid püsti loosungid nagu «põletage kapitalismi, mitte bensiini».

Extinction Rebellioni asutasid mullu Ühendkuningriigi teadlased ja sellest on saanud üks kiiremini kasvavaid kliimaliikumisi. Aktivistid nõuavad kliima- ja keskkonnakatastroofi väljakuulutamist, kasvuhoonegaaside heitme viimist netonulli 2025. aastaks, elurikkuse kaotamise peatamist ja uute «kodanikunõukogude» loomist kliimavõitluseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles