PM UKRAINAS. Tänavaküsitlus: kas ukrainlased tahavad välismaal töötada? (5)

Copy

Eestis on teravalt päevakorda tõusnud küsimus, mida tuleks peale hakata Ukrainast pärit võõrtöölistega. Postimees uuris Kiievis ja Lvivis kohalikelt, kas nemad sooviksid välismaal töötada.

Politsei- ja piirivalveamet edastab pea iga päev teateid sellest, kuidas Tallinna lennujaamas ei lubata piiri ületada ukrainlastel, kes ei suuda esitada dokumente oma reisi eesmärgi kohta.

Eriti on tähelepanu keskpunkti sattunud Eestis viibivad Ukraina töölised. Siseministeeriumi andmeil registreeriti 2018. aastal ajutiselt Eestis kas viisaga või viisavabalt viibinud Ukraina kodanike 15 524 lühiajalist töötamist ja anti 2565 elamisluba.

Eesti siseminister Mart Helme väitis septembri esimeses pooles, et Eesti on sattunud idapoolse rändesurve alla ning käskis uurida võimalust Ukraina kodanikele kehtiva viisavabaduse tühistamiseks.

Välisminister Urmas Reinsalu kritiseeris selle peale Helmet ning ütles, et Ukraina kodanike viisavabaduse äravõtmine ühepoolselt ei ole mõistlik ega ka võimalik. Ta rõhutas, et suurem osa ukrainlastest tuleb Eestisse tööle vastavate viisade alusel, kuid tunnistas, et viisareeglite rikkumise osas on vaja kord majja lüüa.

Siseministri sõnu pidi sel kuul Ukrainas viibides siluma ka president Kersti Kaljulaid. Riigipea kinnitas Ukraina väljaandele Yevropeiska Pravda, et Eesti ei kavatse muuta viisavabadust Ukrainaga.

Vaata videost, mida ukrainlased ise välismaal töötamisest arvavad. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles