Coffee People selgitab: mis on vastutustundlik ettevõtlus ühe kohviröstla näitel

Copy
Foto: Pexels

Tallinna külje all asuv röstikoda Coffee People on pühendunud teadlikult toodetud kvaliteetseima kohvi pakkumisele. Coffee People röstib kohvioad keskkonnasäästlikus röstimismasinas ning ostab rohelised oad otse farmidest. Seega teavad nad hästi, kes ja kuidas on oad kasvatanud ning et farmerid on ka korralikult tasustatud. Just see muudab ettevõtte teistest kohvitootjatest erinevaks!

Tavaliselt ei puutu farmer lõpp-produktiga kokku: kooperatiiv ehk kohvi kokkuostja ostab oad erinevatelt farmeritelt, need müüakse edasi kohvi eksportijale, kelle kaudu liiguvad oad kohvibörsile, kust neid ostavad erinevad röstijad. Sellises pikas ahelas segunevad erinevate farmide oad ja meie lauale jõuab lõpuks kohv, mille päritolu ei ole päriselt teada ning mille kvaliteedi eest pole kellelgi põhjust vastutust võtta.

Viimasel ajal palju räägitud vastutustundlik ettevõtlus aga väldib sellelaadset protsessi. Iga vastutustundliku ettevõtte jaoks on oluline läbipaistvus ja ausus, oma töötajate heaolu ja nende töötingimused ning ettevõtte tegevuse keskkondlik ja sotsiaalne mõju.

Vastutustundlikkus kohviäris tähendab lisaks eelnevale ka kohvifarmerite eluolu parandamist. Inimeste ja nende töö väärtustamine on väga oluline, igas tootmise etapis, juba alates juurtasandilt. Kommertskohvi maailmas on aga paljud kohvikasvatajad olukorras, kus nad saavad oma raske töö eest  väikest tasu ning tunnustust absoluutselt mitte, sest nende kohvi ostetakse kohvibörsil anonüümselt.

Sellisel juhul on tulemuseks kehva kvaliteediga kohv, kurnatud ja alamakstud farmerid ja kohvioad, mis on defektide peitmiseks kohvitootjate poolt tugevalt üle röstitud. Kui teha kohvifarmeritega koostööd ja maksta neile nende toodangu eest väärilist tasu ning panna ka nende info tarbijale nähtavalt kohvipakile, saab küsida farmeritelt kõrgeimat kvaliteeti, mis ei vaja peitmist, vaid hoopis esile toomist.  Coffee People saadab kohvifarmeritele nende kohvi röstitud kujul ka tagasi, et nad saaksid seda ise maitsta; farmerid on sellest alati väga üllatunud – nad ei tea, et kohv võib nii hästi maitseda ja nemad on ju selle kasvatanud!

Miks on oluline olla vastustundlik ettevõte?

  • Jätame oma lastele parema planeedi
  • Sest iga ettevõtte tegevusel on mõju keskkonnale ja teistele inimestele
  • Sest keegi teine ei lahenda meie eest probleeme – iga inimese ja ettevõtte vastutus on olla oma võimaluste piires vastutustundlik
  • Sest igal ettevõttel on teadmised oma valdkonna kitsaskohtadest, mida saab paremini/keskkonnasõbralikumalt teha – seda infot tuleb positiivselt ära kasutada

Vastutustundlikust ettevõtlusest saab rohkem uurida Coffee People käest Ettevõtlusnädala avasündmusel Rocca al Mare keskuses.

Lugu on ilmunud Euroopa Regionaalarengu Fondi toel.

Copy
Tagasi üles